Učitelj

ИЗВЕШТАЈИ СА КУРСЕВА

Чл. 109.

За прве окружне школске надзорнике могу се поставити и они професори средњих школа, који имају мање од 10 година врофесорске службе.

Окружни школски надзорници, који буду постављени, примаће плату и додатке до краја ове рачунске године из буџета министарства просвете и црквених послова а из партије, која је одређена на плате и додатке свих наставника средњих школа.

Чл. 110.

Учитељи и учитељице основних школа примаће до 31 декембра 1898. године плату из буџета министарства просвете и црквених послова са исту годину.

и Фе —-

ИЗВЕШТАЈИ СА КУРСЕВА

|||. УЧИТЕЉСКИ КУРС ЗА РУЧНИ РАД У МУШКОЈ ОСНОВ. ШКОЛИ.

(ДРЖАН ОД 2. јула — 28. двгустАа 1898. г. У БЕОГРАДУ).

Ово је трећа година како се, иницијативом вреднога. ;Удружења за увођење ручног рада у мушкој осн. школи“, држе курсеви, којима је задатак, да спреме наставнике наших основних школа, да могу предавати ову корисну вештину.

Овај трећи курс разликује се од досадашња два тиме, што ЈЕ трајао најдуже, јер се на њему поред „картонаже“ и „слојдовог столарства“, — чега је било и на прошла два курса, — изучавало и „плетарство“. Овај се курс од досадашњих разликује још и тиме, што је на њему било 30 курзиста, док обадва досадашња нису имали више од по 20.

Курс је одобрио г. министар просвете актом својим од 21. априла ове године, ПБр. 7066., а помогао са 3000 динара г. министар народне привреде.

Жеља српских учитеља, да не остану иза својих колега у другим срећнијим државама, нагнала је њих 30, да се уо своме руху и круху“ јаве на овај курс, мислећи зар, да ће им ко за то бити захвалан. Доиста ретко одушевљење код људи, који су, поред свих незгода што их и иначе трпе у нашој оснозној школи, били решени, да свој велики одмор — дат им за опорављење од труда