Učitelj

87

Положиле су испит 23 ученице. Одбијене су на три месеца 6 ученица. Једна је ученица одложила испит због болести.

РАЗЛИЧНОСТИ

Уместан распис. Г. Министар пр. и пркв. послова упутио је свима пореским одељењима овај распис:

Срп. Краљ. мин, пр. и цркв. послова,

ВР 9:06) ВТА ВВ 608. под У Београду.

Начелствима округеним

Нека Начелство извести све школске одборе у своме подручју, 48 сам данас доставио свима пореским одељењима распис ове садржине:

«ГР. Мин. финансија писмом својим од 7. маја ов. год. Пбр. 1012. изволео је саопштити ми ово што следује: «Да би се учинио једном крај неуредном давању школама снога, што су им општине дужне давати, ја сам слободан предложити Вам најбољи и најкраћи пут, а тај је, да извоапте наредити, да пореска одељења, где ова, наплаћујући порез, наплаћују и општински прирез, дају школским благајницима из општинског прнреза по дранаестину свакога месеца од онога, што је у буџету општинскоме предвиђено за издржавање школа, а признанице школских благајника да предају општинама као готов новац у отплату ошштинских приреза». Ја сам у свему усвојио овај предлог г. министра, финансија, те с тога и препоручујем томе одељењу, да се по истом и управља. Оно ће се%од управитеља појединих школа, известити, колики је школски бупет појединих школа, и која су лица школ. благајници, па ће онда из покупљене суме на име ошшт. приреза појединих општина, свакога месеца предавати благајницима школ. одбора дванаести део оне суме, која је у име школског бупета предвиђена. Ова исплата ће се вршити првенствено, и не сме се ни у ком случају задржавати за исплату општинских дуговања. :

Министар прдев. и цркв. послова

Анд. Ђорђевић.

Угледна еолидарност. — У граду Сулззу у швајцарском кантону ар“ гајском био је педесет година један учитељ. Он је савесно вршио дужност своју и у истој је изнемогао, готово ослелео. Градски савет га је отпустио пз школе, али —_ без пензије. Кад је по том био објављен стечај на то упражњено учитељско место, није се хтео јавити ни један учитељ, и ако је место само лепо и иначе би примамило многе учитеље. Учитељско друштво тога кантона једногласно је објавило непријатељетво овом граду, и решило да ће тек онда одступшти, кад град даде старцу учитељу пензију. Али грађани се беху заннатили, па не хтедоше попустити, него још хтедеше тужити учитељско друштво за онакав поступак. Но кад су хтели подићи тужбу, ни један адвокат се не хтеде примити да заступа, ову ствар. Одиста угледна солидарност! и.