Učitelj

ТЕОРИЈСКИ РАЗЛОГ ЗА КАЖЊАВАЊЕ 488

А кад је у нашем добу за казну у опште истакнуто, да она треба да је срество за поправку, онда то још у много већем ступњу за школу вреди. Кажњавање у школи треба да буде само једно срество за васпитавање деце, узимајући реч васпитање у најширем емислу. Ово нарочито напомињемо, а то с тога, што многи са веома уског гледишта гледају на казну у школи -— сматрају је као срество за одржање реда, који је потребан ради наставе школске. Такво би гледиште било довољно, кад би сесав задатак школе састојао у настави и прикупљању знања. Али школа треба да поради на свестраном развитку својих ученика, њезин циљ је васпитање у најширем смислу. и с тога на казну треба гледати као на срество за васпитање у опште, а не само за одржање дисциплине. И кад се ес овог гледишта буде полазило, онда ће се обазривије и само у крајњем случају изрицати казне, јер има других васпитних срестава, којима се на погоднији начин постизавају циљеви васпитања.

Али довољно о томе, Дало би се још доста говорити о кажњавању и казнама, али то би премашило задатак овог чланка. Покушали смо да покажемо како, поред практичког, има и теоријског основа за кривичну одговорност у ошште и школских ученика посебице. Основ је тај свесна воља.

Да ли смо и у колико то доказали, да ли је у опште тачно ово наше мишљење = на другима је да оцене.

Р. Стојаковић

>

УЧИ УКЕ ВКСКУРУА

1. Увод: — 2. Тешкоће при екскурзијама; —- 3. Организација или план екекурзија; — 4. План моје екскурзије. (СВРШЕТАК)

Остаје ми још да напоменем, у којим школама треба по најчешће обављати ове екскурзије. По моме мишљењу, екскурзија треба обављати у свима школама без изузетка.