Učitelj

_УЧЕНИЧКЕ ЕЕОКУРСИЈЕ 459

од ових водених биљака узесмо, метнусмо у наш хербаријум да их однесемо кући и школи, те да их боље посматрамо. Посматрали омо их и кроз микроскоп; видели смо јасно безброј ситних кончића из којих је састављено ткање ових чудноватих биљака. Метнусмо га и у воду и видесмо, како из њих изби безброј мехурића. Без сумње има нечега што ове биљке из себе избацују. Загледасмо га кроз микроскоп још боље, и видесмо безброј инФузорија, како се по њему журно крећу тамо и амо.

Видели смо на блатишту, како у овом чудноватом биљу живи, мре и гине силна животиња.

Али, много више обраћају нашу пажњу на се, разнолики инсекти, бубе, сваковрсни раци и остале водене животиње, које се јављају, живе, умиру и труну, у овоме блатишту. -

Да се упознамо са начином њихова живота, није ни тешко, нити пак сувише трудно. По површини воденој налазе се читави ројеви воденога цвета; ено их, како су се сакупили на једноме месту а за часак, два, растуриће се опет по целокупној површини ове житке и течне водене масе! Они се, са необичном жустрином, расипљу у безбројне ројеве и халапљиво хватају друге, мање и ситније бубице за храну себи.

Поред тога разнообразног живота на води самој, у могућности емо, да посматрамо друге силне ројеве инсеката, који се крећу и живе у ваздуху, у атмосфери, над површином воденом. И њихов живот неодољиво привлачи нашу пажњу. Треперећи, ови се многобројни инсекти приближују или спуштају на површину водену, па се издижу високо, високо изнад површине, да се зауставе на каквом дрвету, ту украј воде. Комарци, мухе, бумбари и хиљадама хиљада осталих инсеката, непрестано се крећу по топломе сунчаноме зраку изнад воде; а хитре и окретне ласте, пролетајући тамо-амо, узимају их за храну себи 'и својим младунцима.

По брегу мало даље, скакавци и попци ЕАУ своју омиљену песму, тарући ногама о тврда крилца, а безброј жаба допуњава својим крекетањем овај весели и јединствени пролетњи концерат.