Učitelj

књижевност 59

Ни једноме народу школа није донела зала. Није истина да су школовани људи гори од нешколованих. У земљама тде се статистици поклања много већа пажња дошло се до уверења: да је број престувника жањи уде је писменост већа. То ђе се, несумњиво, потврдити статистичким подацима и у нас. Школа евуда сузбија неморалност и разврат. Где су школе ретке, ту су апсане пуне.

Г. Недић греши и кад, из неколико примера изводи закључак да и народ мисли, као он, да од школоване деце излазе махом најгори људи. Онај домаћин његов, Радојковић, није му дао никакав аргуменат против школе и школовања, него је доказао да је он рђав кућни старешина, кад чак и младићи из његове куће иду по механама, свитају се п не раде. Није ни од какве вредности ни сведочанство онога кмета да су из његова села сви млађи писмени људи на робији, те да не може да нађе писара за своју општину. Ако би и тачно било његово казивање, опет се, по том јед ном случају, не сме доносити закључак да су толики млади људи из тога села отишли на робију с тога, што су писмени, што су у школу ишли. Јер кад би се тако пстрке доносили закључци, онда би се по оном познатом случају да доктор права Фалсификује ме. нице, могло закључити: да су сви правници Ффалсификатори, да су опасни људи, да нам они само зло доносе. А с тим се извесно не би сложио ни г. Недић.

Свака појава има свој узрок. Некад је потешко уочити узрочну везу, али то никоме не даје права да произвољно тумачи саму појаву. Биће и оној појави да је из једнога села велики број младих људи на робији узрок друго што, а не оно што кмет мисли. Ја ћу да наведем други један пример, који ће бити мало Јаснији. У једном селу, које има школу своју од 1884, г. нашао сам, као ревизор, председника неписмена, писар општински из друге општине, и један кмет неписмен. Није ово с тога што није било писмених људи у тој општини, нити су тада били на робији, него што капетан није могао наћи за се послушнијих међу осталима.

Како се брзо потражио п олако нашао узрок томе Факту што је из једнога села повећи број младих људи отишао на робију, а заборављају се она села у којима, што оно МАНА гробља нема јер та села нису никад имала школе !

У многом се слажем са г. Недићем кад је реч о програмима за основне школе. И ја мислим да у основну школу не треба уносити свега и ода свуда. Оно што је најпрече, што се олако може савладати, што ће моћи постати и остати својином дечјом — то

треба у основној школи. Али како сваки гледа својим очима, сваки 45%