Učitelj

662 ________БАСНРАВЕ МоЧКАНЦИ

Намерно и с планом удешено саопштавање знања п вештина, то је настава.

Циљ наставе је посредно васпитање и састоји се у томе да васпитач своме питомцу или васпитанику казује неко знање, те да тиме ствара полагано у њему јасан и утврђен круг мисли, које могу утицати на вољу ученика. Отуда излази да свака настава, треба посредно да васпитава.

Помоћу чулних утисака, помоћу искуства и дружења са светом, добија човек богат материјал представа, који му служи за образовање духа. Али ово овако задобијање представа у обичном животу бива обично случајно, без онакво, реда, и овако задобивене представе не чине једну спојену целину, јер нису сређене, те не могу духу да послуже како би требало. Овако растурене и несконцентрисане представе не могу ни имати на дух људски никаква утицаја. Ова невоља и изазвала је систематско школовање у свих културних народа, те се данас по школама и њихноме уређењу и цени цивилизација и напредак појединих народа.

Сем чулних утисака, или, сем опажања, спољашњега света, сем искуства и дружења, човек налази још богат и драгоцен материјал у литератури свих цивилизованих народа. Да бисмо се могли користити тим литерарним материјалом, треба сваки појединац да се наставом припреми да се може служити тим литерарним благом.

Ко се дакле бави тиме да туђ духовни материјал испита, попуни, среди и прошири, тај се бави наставом, тај наставља, (отуда настава, наставник, учитељ). Резултат на(ставе јесте пре свота само знање, које се ученику даје. Кад нечему учимо некога ученика, или читаву школу, = пр. писању, читању, цртању, певању итд., онда ми уносимо у душу дечју нека знања и неке вештине, т. ј. ми вршимо посао наставе.