Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ 745

јој не годи бучни градски живот, па се вратила опет у забачена села да продужи и даље свој племенити повао.

Друштво за потпомагање и васипгање сиротне и напуштене деце у Београду у прошлој 1899. години. — Као и сваке, тако је и ове године управа овога хуманитарнога друштва штампала извештај о своме раду у прошлој години. Из тога извештаја видимо да је у заводу било 150-ро деце и то 88 мушкараца и 62 девојчице. Од мушкараца је умро 1, враћене родбини 8 а двојица отишли на страну ради даљег усавршавања. У заводу их данас има 1, а 4 долазе из вароши на обданицу и раде у занатекој школи. Од њих су двојица калфе; у основној школи има их 82, и то: у Гра. ; у Пр. ђу Шр. 11; у ТУ раз. 8. — У занатекој школи има их 46, и то: у [ разв. 1; у Џ рав. 15; у Шрав. 1 пу1Уу раз. 6. Четворица су евршили занатску школу и сада раде у радионицама. Девојчица има у осн. школи 16, и то: у 1 ра5. 83; у Прав. 6; у ПЦ! рав. А пу ТУ раз. 3. У Вишу Жен. Школу иду две. Кућевни рад уче 32, а једна још не иде у школу, једна је приправница у основној школи, а једна се удала; ' служе ван дома, једна је враћена родбини а једна је умрла.

Здравље је у главноме било добро, осим што су многа | деца боловала од тратоме (очне болести) али је и ову страшну болест енергично сузбио вредни лекар специјалиста очних болести др. Ђока Нешић.

Деца су у занатској школи ове године зарадила. 25.829:58 дин. У овој школи деца су по занатима овако распоређена: у столарници има их 24; у браварници 13 у четкарници 11 и у стругарници 2. И женека су деца према пословима које у заводу врше доста зарадила 2746:50 дин. Она су израђивала: чипке плетене и с кукицом, везове равне, плеле чарапе, кукичале разне веће ствари, израђивале уметке за обичне и Француске јастуке, шарене везове с памуком и свилом ит,д. Неке од ученица показале су необичне способности за израђивање врло Финих радова ручних, те за то многе имућније породице поручују у заводу разне израђевине. Прихода је било 47.141 дин. а расхода 13.129 дин., вишак је 4618 дин. Редовних чланова било је 145, утемељача 19, а добротвора 2. — Ове године ће про“ ширити занатску школу, а били су јако прегли да подигну „Дечју болницу“ па због разних незгода остављена је за сада та племенита намера, и ако су ва тај циљ екупили преко 25.000 дин.

Желимо вредној управи најбоље успехе у своме тешкоме али узвишеноме послу.

Основна школа пре 2000 година. — Енглески музеј добио је старо грчки папирус који је профевор Вапет у Грацу разјаснио, У њему се налазе неколико песама некога Ерода или Еронда до сада непознатога писца. То су комичне сцене од неких 100 редака какве су у другој половини трећега столећа, биле уобичајене у Атини. Оне показују појаве из свакидашњег живота, у којима не долазе више од пет лица на позорницу. Једна таква весела игра описује овај догађај: Зашртјасо учитељ очекује у учионици своје ученике који долазе од својих кућа. Долази једна жена Мефтопипа вукући ва собом своје дете и предајући га учитељу преклиње га, да употреби сву строгост према њеном детету, које се не може другчије дотерати у ред него батинама. Затргаспа дозивље с места три дечака, који малога несташка држе, и учитељ га почашћује поштеним батинама. Али тек што је казна извршена, и учитељ уморан брише зној ес лица, а малишан на велико изненађење своје мајке, плави се на оне који су га држала, и бежи