Učitelj

68 књижевност

Стил и језик књиге врло су лаки и разумљиви, Имена су према важности истакнута крупнијим словима, да се лакше памте.

Подела на одељке врло је прегледна и згодна.

Штампа је лепа и књига према својој величини, ' штампи. табака) јевтина. МЕ

На крају је додат и лак преглед Српекпх земаља уз које су свугде поменути и историски догађаји, што чини тај део потпунијим и живљим. То може послужити згодно при учењу Историје, а и без тога, овај преглед Српских земаља потребан 1е свакоме Србину. Штампарске погрешке, којих је у првом издању било, сад су отклоњене. и књига је брижљиво исправљена.

Могло би се књизи замерити на две три важне грешке, које се не би ни по коју цену емеле допустити да остану у њој, кад би она остала. искључиво као уџбеник за нар. школу. То су грешке; оптирност појединих партија (н. пр. о државној управи), извесна понављања појединих ствари, местимична оскудица дечјег језика, што отежава разумевање, п голем број нових општих и месних израза за поједине ствари у културном делу (н. пр. за одело, обичаје, поделе и управу) врло тешких за децу. Таквђе је важно прихватити и то, да није унега апеолутнно никаква карта ма и у контурним нацртима.

Ну, понављам, ако се узме, да књига треба да послужи и самоуцима и ђапима или људима, који би у краћем прегледу хтели што више да о својој земљи знаду, а да не остане само уџбеник, онда би и са поменутим недостатцима књига могла остати. После овога прегледа, ми можемо „Краљевину Србију“ од С. Ј. Николића препоручити свакоме, ко изучава Земљопис наше отаџбине било у школи, било самоучки, као згодан извод из систематског Земљописа Карићовог, јер она може послужити као подесан пответник и шира Читанка, за. све оне, који уче познавати своју отаџбину.

6. 6. 6.

Финансије и Установе. обновљене Србије. Књига [од доласка Срба на балканско полуострво до 1872 године. Написао Мита Петровић, председник пореске управе. Излање министарства Финансије. Штампано у државној штампарији. Београд 1897 на 8-ни страна. ХХХУ и 1082.

И ако горња књига на први поглед изгледа да није за учитеље написана, ипак смо слободни приказати је на овом месту, јер то она

вама заслужује. Књиге, ове врсте, учитељи слабо читају рачунајући да у њима нема ствари потребних за њих. Но, како је горња књига