Učitelj

10 КЊИЖЕВНОСТ

У четвртом одељку говори се о повраћеним турским финансиским установама у Србији од 1789 од 1804 године. Ту се спомиње порез у новцу, порез у земаљским производима, порез у народној снази, приход од парина, превоза и рибилова и казнени прихода.

У петом одељку говори се о сриској управи и новом финансиском уређењу од 104 до 1918 године. Ту су изнети: услови мира, атестати новопостављеним војводама, списак војника, тапија, уређење нахиских судова, реорганизација државних власти и попечитељи ; народни порез, нахиски порез, приходи од царина, превоза и риболова, приходи од такса и казна, приходи од продаја турских добара и приходи од рудника.

У шестом одељку говори се по трећи цут о турској финансиској управи од 1848 до 1546 године. Ту је описан порез: у навиру, 36 маљским производима и вародној снази; приходи од царина, превоза, и риболова; нахиски прирез и приход од казна.

У седмом одељку говори се о ослобођеној Србији од 1845 до 1872 године. Овај је одељак највећи и подељен је на осам делова.

Први део говори о новом уређењу, поревима м дажбинама у ошлитв. Ту долази: порез у новцу, порез у земаљским производима, порез у народној снази, царински и превозви приходи и варошки и општински приходи. а

Други део говори о потврђењу кнеза Милоша за наследнога владаоца, проширењу Србије; постављању државни: граница ч“ путовању « бављењу кнеза Милоша у Цариграду. У овај део долазе ове ствари: утврђење сталног мира и признање народних права; држање Црне Горе; турска насиља у уступљеним пределима и повратак отетих де војака из Мозгова; држање кнеза Милоша према босанском устанку; коначко присаједињење границе; и кнежев пут и бављење у Цариграду 1889. године. А

Трећи део говори о државном порезу и осталим прижодима. у долази : државни порез, бећарски порез, цигански харач, таксе и суд“ ски приходи, царински и превозни приходи, блатарински — пијавички приход, механски приход, касапски приход, кантарски приход, дућански приход, десечарски приход, принос од државног новчаног кацитала, разни приходи и војни порез.

Четврти део говори о кнезу Милошу, његовим приходима и расеодима. Ту се описују Кнежеве душевпе особине, његова трговина и вакупи, његови расходи, његова помоћ исељеницима из првог устанка, његова домаћа економија и његов домаћи живот.

| | | | | | |

па и Завав о А ла ља