Učitelj

388 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

1864. године основа се у Петрогралу школски музеј. Мало за тим створила је северо-америчка влада у Вашингтону биро за школство с библиотеком и музејом. У брзо за овим поникоше слични институти у Риму (1874.), Цириху (1875. и Амстердаму (1818 год.)

Ну еви ти примери нису били готово од потребе, да на нову институцију обрате пажњу Фравцуских педагога. Велику врелност њену рано су у Француској упознали. Још године 1827. тражио је Ји еп, ученик Пееталоцијев, да се оснује „Та! ив потта] 4' едисаноп“ а за време министровања Пиштуеуа, чувени педагог својега доба Ринђем Ротрев подстицао је, да се отвори „Трав и! ређасг глауе т11етва]“. Али је њихов глас остао без успеха. Тек Јијев Зппоп беше: мало боље среће у томе. Он обрати пажњу оснивању школског му_веја, одреди комисију и упути више окружница ректорима, којим их позва на скупљање педагошких списа. И поред тога опет основе

није изведена. , 6

Године 1878. беше изложба и тада се учини изненадни обрту прилог париском школском музеју. -

Мало пре отварања изложбе изађоше у часопису „Машпеј ге: пега] де | тазпиеНоп рштајта“ више чланака од тадашњег школекога инспектора, а доцније управитеља Француских основних школа М. КЕ. Вшевопа, у којима се указивало на школске музеје у лругим земљама, и ватреним речима подстицало се на уређење основаног тколског париског музеја, чему згодну прилику пружа баш вама изложба. јер неби тешко било, да се многи изложбени школски предмети набаве за тај нови институт.

После неког времена поднео је тадашњи министар пргсевете Вагдопх скупштини законски предлог о школском музеју, који би ваљало уредити. Али тек његов последник Јијев Еетту, дочекао је остварење тако дуго засниванога плана у мају 1870. године.

Новом школском музеју припале су прве збирке светске изложбе из године 1818. Прво га еместише у Бурбонску палату, која тада беше правна, јер се скупштина "тада још састајаше у Версаљу. Ипак је већ 1879. године пресељен музеј у градске зграде у гие Зћотспа, Али ли ту вије могао стално да остане, особито пошто је добио Варетоуц збирку од 6.848 дела. Ол године 1885. налази се музеју пе — Рау —.Тавзвае (бр. 4).

Тек по уласку у зграду улице Рау — Главас могао је педагошки: музеј да одговори својој задаћи. Први му је задатак био да прикупља и сређује предмете који се тичу основне школе (књиге, листови, пртежи, карте, апарати и т. д.) па да их учини приступачним публици односно педагошким круговима, како би се добила права, "слика: а)