Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ

(5

о садашњем стању основне школе у Франпуским и лр. земљама ; 6) о њеној прошлости; в) о раду и успесима на том пољу. Ралило се

дакле пре свега о саставу педагошкога музеја с централном библио-

теком. Мимо те пасивне улоге допала је томе новоме институту још

и друга активна улога, његови простори требали су да се отварају · не само за јавна предавања о педагошким питањима, него и ја служе

за радионицу хемијским и Физичким пословима. И данас постоји у

педагошком музеју лабораторија за хемију и Физику, зао и дворана

за конверзацију. -

Необична зграда од два спрата у којој је данас педагошки музеј има 30 одељења, и готово половина од њих служи за чување штампавих предмета п манускрипата. Уз библиотетске просторије налази се велика читаоница, у коју се може доћи тек по нарочитом олобрењу. Посетилаца је највише четвртком (то је седмични дан у Француској). Ту се могу прегледати дела из књижнице, али се могу давати и на послугу.

Старање над музејом води директор одновнс школски налзорник. Њему помажу библиотекар и кустос, а њима је додан сатсоп Че ђигеаћ који у читаовицу доноси тражене књиге. Музеј је под министарством проевете, па му с тога тај министар и поставља, чиновнике.

Треба још споменути управни савет, коме је председник, добро познати одличви ректор академије“'М. О. Ттеатд. Ужа, комисија одређује у споразуму с директором шта треба набављати.

Збирке педагошког музеја обухватају данас: 1) Библиотеку; 2) Математичка и друга учила, природојестаственичке предмете, пртачке моделе; 3) Нзцрте и моделе школских зграда, школског намештаја и осталих потреба. Најскупоценија је међу тим збиркама, свакојако централна библиотека за основну наставу, која је сложена из више појединих збирака.

За кратко време по оснивању, пружила, јој се прилика да придебије једну од најскупоценијих педагошких библиотека, што се налазила.у школ. надзорника Ј. Ј. Кареја. Он ју је године 1880. уступио педагошком музеју, а држава му је за њу исплатила 100.000 динара. Ова је збирка део централне библиотеке, али је смештена у засебној дворани. Исто је тако и са збирком педагошких часописа, у којој је заступљена и Француска и др. земље. Овамо припада још и. „Незегуе“ специјална збирка, сложена у главном из педагошких дела 16. века у 100 бројева.

Особито место заузима послужна библиотска (Вђоћедуе ст сиЈапје). Та псетоји од године 1888., а одређена је за припомоћ различним испитима за основну наставу. У октобру прошле године на“