Učitelj

820 | РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ а о бављено је више дела, која добро могу да послуже за израђивање јавних предавања. Цела та књижвица дели се на четири одељка: 1). Генгез, што обухвата не само литературу у ужем смислу, него и историју, географију и народну економију. 2) Математика и природне науке. 3) Педатогија. 4) Лепе уметности. Тражена дела шаљу се тражиоцу без његова трошка, али он треба да илати поштарину при враћању. Једна таква пошиљка несме бити тежа од 0 кг. а мора се вратити најдаље за два месеца. Не треба ни спомињати, да у књижници има од свакога дела повише егземплара — просечно по 12.

Само се по себи разуме, до није достајало књижевне збирке педагошког музеја тек скупљати и сређивати. Да оне буду за публику приступачне требало је израдити каталог. Каталог има три облика; прво злеабетски на цедуљама, а исто такав и штампани, који се према потреби потпуњује. Трећи је писани каталог од 108 свеске, у коме су дела алфабетски сређена по садржини.

Да се створи потпуна слика о правом стању педагошког музеја требало би у појединостима приказати поменуте већ збирке учила, цртежа, модела и т. д. У музеју има мното атланата, географских карата и других учила за географску наставу. Има обилну збирку цртежних прегледа, физичких и хемијских апарата, природо-јестаственичких учила, хербаријума и т. д.

Године 1887. беху у педагошком музеју организована хемијска, Физичка и природо-јестаственичка вежбања, али их временом напупустише, лабараторије стој: празне, неупотребљиве. У просторијама музеја држе се сваке године виши испити за основно-школску наставу.

Свакако ваља поменути још једну новину, што постоји тек од неколико година, а то је збирка пројективних слика, којој је уступљена засебна дворница у музеју. Ради особите важности која ес предаје јавним предавањима у Француској, сложено је у музеју мноштво тих слика, које се говорнипима бесплатно уступају. Они треба само да назначе збирку, која ће служити њихову предавању, и одмах им се иста бесплатно шаље у малим дрвеним сандучићима, у које стаје по 20 слика, а исто тако и враћају не плаћајући никаку поштарину. # _ Пошиљање је то ограничено само на зимске месеце. У том се времену за мало прекида од 20. децембра до 10. јануара због велике навале на поштама. У једанпут се може послужити само једном збирком и то за осам „дана. Збирка пројективних слика обухвата 9. се_рија, које се опет разређују на поједине збирке. Натписи серија су ови: 1.) Историја; 2.) Лепе уметности; 3.) Путописи; 4.) Природне науке и игијена; 5.) Физика; 6.) Хемија; 7.) Пољопривредне науке: земљоделство, вртарство и пчеларство; 8.) Наука о махивама, индустрија, војништво и_морнарство и 9. Различности.