Učitelj

УПУСТВО НАДЗОРНИЦИМА НАРОДНИХ ШКОЛА _ 399

Б.) Други преглед. Мото

Другом је прегледу задатак, да се надзорник увери о томе, тече ли рад у дотичној школи и одељењу како ваља, и јесу ли отвлоњеке све сметње п неправилности, којих је било у почетку.

Чл. 20.

Надзорник ће и овом приликом обићи евако одељење, свакога наставника, и у главном учинити оно исто што и у првој походи. Само ће се задржавати дуже на ономе што више емеће правилноме раду.

Чу 21.

За сваку неправилност и немар или нехат према школи, надзорник ће овом приликом кривце одмах узимати на одговор и кажњавати сам или их достављати министарству.

Чх. 22.

У овоме прегледу нарочиту ће пажњу поклањати и уверавати ве о напредовању вечерњих, недељних и празничних ародужниг ткола, и уређењу интернатскога живота у местима где ученици не иду својим кућама већ станују у школи.

Старајући се о напретку ових установа, надзорник ће похваљивати и предлагати и окружном одбору и Министру просвете за награду свако оно лице, које се буде одликовало у овоме.

ВБ.) Трећи преглед.

Чл. 29.

Трећи преглед је најважнији. При трећем прегледу надзорник треба да се увери колико је и како урађено из појединих предмета,

у појединим одељењима, и да стече уверења о томе, какву ће оцену дати коме наставнику.

Чт. 24.

Зарад овога надзорник се мора дуже задржати у свакоме одељењу код свакога учитеља, бити присутан предавању и по потреби држати мали испит докле се год не увери о правом стању ствари.

1. 20.

ИМ овом приликом уписаће у главну упиеницу дан свога доласка и прегледа, и стање какво је нашао сад. Све ово треба да буде што краће, а наставнику усмено може казати своје примедбе и опширвије,