Učitelj

710 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

да, колико тољико разумемо садашњост.“ Не иде ли то тврђење у

прилог путу „концентричних кругова“ Или регресивном путу, где

међу догађајима нема- узрочне везе, јер се иде од садашњости к про-

аплости; а садашњост никад није узрок већ последица прошлости. 17. марта 1900. г.

у М. Врањској. Драт. М. Ћосић, учитељ.

ти

ДА ЛИ ДА СЕ ПИШЕ КОСО ИЛИ УСПРАВНО 7) мевеи |

У најновије време и код нас су неки од учитеља основних шкода, и неки од учитеља цртања, постали поборници усправнога писања. и успели су чак и код Краљевског Српеког Министарства Про. свете, да тај њихов предлог усвоји, и министарство је расписало стечај за израду такових прописа, само истина не са искључиво усправним словима, већ и са косим, па да се повле између њих чини избор. И ево има већ више од две године како се чека за таквим написаним прописима, па ништа још ни до данас, када ми ове редове исписујемо. Па бар да нису стари прописи одбачени; али ко је знао да ће и оволико морати чекати за новим. Поборници усаравнога писања не могу да стигну да тако што ураде ни задве године, а све су викали, како је то лакши начин писања од косог „природни“ ји“ а они међутим сами нити пишу тако, нити су кога научили да тако пише, сем ако сад то уче, а онда ћемо имати и прилично још да чекамо док они буду готови с таквом извежбаношћу, те да могу изаћи на јавност и бранити то своје усправно писање:

Узгред ми бисмо само рекли: да је нешто заиста приредније и практичније усправно писање од косог, а са данашњим словима зар и за то не би се још раније и наши стари сетили паи нас усираво учили да пишемо, и не би се за тим до сад чекало, нарочито кад се зна да су то већ пробади западни народи, који чак имају и згодније букве од наших за усправно писање, па ипак тај начин писања нису задржали.

жу Пуштамо у лист овај чланчић ради самог питања које су у њему третифра, да би се нето. што правилније решило. Радовали бисмо се ако би још који од

еетручњака у овом питању изнео своје гледиште. у Уредништво.

па кина инд зена