Učitelj

ДА ЛИ ДА СЕ ПИШЕ КОСО ИЛИ УСПРАВНО 111 До душе, Хрвати облигатно уче већ децу по школама да усправно пишу; али кад им ти њихови ђаци изађу из школе, они опет шишу косо као и сви који нису учили усправне писање. Шта је томе узроке Ништа друго до природност руке и природност слова.

Хрватски поборници усправног писања да би ову своју новину ашто јаче истакли као целисходнијом, практичнијом и здраветвенијом, изнели су и разне слике како бајаги рђаво (укриво) деца седе при косом писању, а код усправнога да седе праве, те ву те аргументе многи и код нас употребили да докажу, да је боље усправно пивати но ково, и да је оправданије и са игијенског гледишта, но да ли ће и уепети, то ће се тек видети. 7

Немци чинише нокушај ла усправно пишу са њиховом готицом која су слова и далеко прикладнија за такво писање од наших букава, па ву се и они већином оканули тога новачења, јер кос рукотпив и природнији је и лешни од усправнога а е овим курентним еловима. Па кад готица није згодна за усправно писање, а тек шта ЂЋемо да кажемо за наша слова, која су куд и камо везгоднија за, усправно писање.

Стари народи писаху усправно, па и данас има источних народа у кејих елова иду усправно али су њихова слова и за такво писање смишљена, док нашла ова данашња каква су никако вису за усправно писање погодна, већ су смишљена и удешена према природности руке — дакле да ве косе цртају, па тако и треба њима писати.

Има једна врста писања и код нас што се усправно пише, па би нам неко метао с правом поставити питање: како округло нисање може да се пише усправно, а обично нег На такво питање ми одтоварамо: за округло писање и друкчија су слова и друкчије перо. 4: овом врстом писања још се мука мучи — бар што се тиче наших букава — јер се по неком слову мора други изглед да даде но што је усвојен, а то се баш не сме чинити, нити су за то позвани нааи учитељи — бар тако ми мислиме.

Чујемо да има чак и лекара у нае, који то мишљење заступају, да треба децу учити да пишу усправним словима као природније и здравственије; па и они се позивају на слике хрватских пропаганда за усправно писање; али од такових лекара ми очекујемо да н'е увере и да нам докажу, да ли је пре свега косо нисање природно за руку или нијер Да ли нам се прети приликом писања природније савијају по евојој дужини или у страну Да ли ће нам рука за време писања бити у природном и природнијем положају овако као сад, ето је наслањамо кад пишемо, или ако је искренемо да својом увутрашњом страном до лакта буде окренута к столу, што је неопход-