Učitelj

5

чудо што им деца правилно седе и што су права као 60ј рови. У неким сам школама видео праве мале столове који су мало нагнути за подесније писање, цртање и рачунање. То је американски систем, где сваки ђак има засебно седиште према свима прописима хигијене и педагогије. ' Шо се тиче чистоће по школама и учионицама, о њој се може говорити двојако. У већини школа и учионица она је примерна и похвална. Али сам у париском предграђу „Варошици“ („Га МШеје“) затекао једну школу чије учионице нису ни мало имале примерну чистаћу. Да би спречили прашину по школами, они у последње време премазају патос једном нарочитом материјом“ („роизаепсде“) која прашину скупља у грумуљице, те се лакше чисти и не диже се по скамијама и зидовима. Тако је и та школа у Варошици изгледала гарава и прљава и ако то у ствари није башу тој мери. Већа или мања чистоћа зависи од управитеља школе.

Где год је управитељ сам по себи чистунац, ту је и школа чиста, а где је он мало аљкав, ту послуга не врши своју дужност како ваља, те школска чистоћа има ненаситу жељу!... Па и у нас је тако!...:

Гимнастика. Французи у свима својим школама дају велико и важно место гимнастици. Ниједну основну ни средњу школу нисам нашао где се не би предавала гимнасљика. У многим школама постоје нарочити наставници за. ову вештину која развија тело. Они гимнастику предају између часова, за време одмора и то иде с игром и 16 вањем. Близу Опере у једној женској школи присуствовао сам предавању гимнастике за девојчице између 4 и 5 година. Пошто је одређени наставник гимнастике био болестан, то је ову предавала једна учитељска помоћница, која ми се извинула што се при командовању служи нарочитом књигом за гимнастику. Било је милина погледати оне мале парижанке како правилно стоје, иду у корак и изводе све војничке ставове по пропису!... Пошто је било хладно и

ветровито време, то су ова вежбања извођена у ргеаш-у.

# Ово ми је причао очевидац г. Мих. Рашковић бивши Управник града Београда. б Г

2 Непријатна и неестетична страна те материје јесте, што због ње поцрни патос. Е 2