Učitelj

123

основних школа, гимназија, реалака и учитељ. школа. Изложени су били радови школа из целе Аустрије и Угарске а сем њих још и из Немачке и Швајцарске.

Ја сам имао задовољство да добијем неколико радова са ове изложбе, на њима се одмах може видети: како вешта рука са систематским радом постиже велики успех у овом лепом предмету.

Већ сви знамо како је са цртањем код нас. Шта треба урадити за цртање о томе треба да даду своју реч стручњаци у овоме предмету и педагози наши.

~

Свима је нашим читаоцима познато да су Словенци пре неколико дана (10. септ. по новом календару) уз велику свечаност открили споменик свом заслужном песнику Кт. Ргезбетли. Има једна такође и лепа и важна ствар обављена од 29. августа до 9. септембра (нов кален.) у Љубљани, то је изложба наставних средстава. Писац ових редака посетио је Љубљану пред само отварање ове изложбе, те је имао особито задовољство разгледајући велике и лепе збирке наставник срестава, које су поједине школе и поједине фирме послале за ову изложбу.

Дивна и велика осморазредна женска школ. зграда код зл. Јакова била је препуна изложених предмета, који су се одликовали и практичношћу и лепотом, а међутим нису тако скупи, што је најглавније многе од изложених предмета може да спреми мало вештија рука вредних учитеља.

Оне велике, лепе, простране, дивно украшене и богато свачим снабдевене народне школе у Љубљани као и онај успех, ред, необична чистота и све остало у њима показује племениту утакмицу, љубав и преданост према школи и оних који су позвати да школе подижу и издржавају и оних који су позвати да у њима радеи да их радом оживљају. :

Словеначки народ и њихови учитељи појмили су потпуно велику важност школе и васпитања, они им дају све што могу и ми им на томе искрено честитамо.

Самоубиства се сви више шире и код свију народа и код свију друштвених класа. То је тачно утврђено статистичким подацима, који су и тако хладни и тако тачни. На жалост ова недаћа