Učitelj

132

стрпљења. 20, година је тражена ова измена закона и једва се једном добила, и опет ће се добиши, будите уверени, и то пре

«слогом и јединством, него подвојено. Ђ. 6. Нојић, учитељ.

Б) КРАЋИ ПРИКАЗИ.

Српсно-Немачки и Немачко-Српски речник. Саставио проф. Јован Грчић. У две свеске. |. свеска: Немачко-српски. Нови Сад 1905. Издање п штампа српске књижарнице Браће М. Поповића год. 80 стр. 292.

Довољно велики, али недовољно исцрпан; у појединим партијама развучен; унето много страних, немачких речи, па чак игеографско-историских имена, која су непотребна за овакву књигу; непотребно граматизирање у појединим партијама; проширивање текста разним примерима и т. д. овај речник има претензију на научну разраду, али не и на строго практичну потребу.

Добитак је у њему у томе што су речници његове врсте доста ретки, што ни један речник за учење немачког као и осталих језика није у нас сувишан, што је он дошао, пошто су најбољи речиици (Исајиловића и Ђ. Поповића) већ потрошени.

О приређивању речника ваљало би говорити много. Они у нашем средњем, вишем, стручном и општем образовању играју врло важну улогу. Педагошко-дидактичка критика имала би о њима рећи много; а њој би био задатак, да пропише правила, по којима би речник за учење страних језика ваљало израдити. У оскудици и једнога и другога пало се у злоупотребе, у ружне књижарске шпекулације, у разноврсне речничке израде без смисла и "без вредности.

Речник за строго научну филолошку потребу не мора бити толико скрупулозан, колико речник за дидактичку потребу, за учење страног језика. Онамо треба маса речи, објашњена у разним облицима и са разним наставцима, овамо треба логичке везе, интујитивне асоцијације, методичке обраде за ГИ схватање и снажније памћење.

Отуда је за речник Ене имати нарочити метод, прегледност, што јачу опширност и исцрпност. А избегавати ваља сувишан реторизам, излишно коментарисање, утрпавање непотребне грађе и филолошку развученост.