Učitelj

133:

За речник, из кога се учи који страни језик, треба се ограничити искључиво на речи тога језика. Ту би могли ући и разни синоними, антитезе и књижевне фразе и изрази, који се често употребљују и у говорном и у књижевном језику. Сувише познате или истоветне речи не треба уносити. И тек онда речник може имати свој практични значај и своју дидактичну вредност.

И у овом, као и у још неким нашим речницима на то се није пазило. Речник не сме бити лексикон ни енциклопедија, он мора дати богаство речи, обиме нових предмета и назива и масу што необичнијих и удаљенијих израза. Х.

Ђачки напредак дечје новине. 15. септембром ове године отпочела је друга година изласка овог дечјег листа који излази у Лесковцу. Садржај првог броја је овај: Српском Краљу о годишњици крунисања 8. септ. 1905 г. песма од Ж. Васића, Орлица (са сликом) од чика Свете, Срећан рад песма Вл. К. П. Јово Курсула на Н10вом Пазару год. 1809. Из „звезде“ од Р. Ст. Мићића. СинђелићСтеве гроб песма од Џоне, Мерима (са сликом) Змајева песма. Шала, забава и поука. Рачунски задаци. За прецршавање, Напрешков гласник. Белешке. Тражи се. Ораб и кокош. (басна) 110штени индустријалац. Рад песма Вл. К.П. Жееља песма Ол. Наша пошта.

Ми појимамо тешкоће издавања једнога дечјег листа а нарочито листа који се издаје у унутрашњости и стога се радујемо што је овај дечји лист пребродио своју годишњицу излажења и ступио у другу желећи му да истраје иу овој години. Напретку је у овој години уредник Мил. В. Поповић учит. Препоручујемо га друговима поред „Мале Србадије“.

Сапофе, Ргој. аг. Н. Пгаакизсће Кеггетегеп. Гетргло и. Ветћп, 1904. В. 6. Тешђпег. У]. 140. Цена 2. м. Писац ове књиге пружа лепих афоризама нешто из своје а деломи из туђе праксе, са конференција и из педагошке лектире. — Вредно ју је прочитати.

СХиг Гећтетиадипе. Еп Метаисћ уоп ЕтозЕ Зећпејдег. Метаг хоп Еттеб Кића. Вје! 1903. Књига је посвећена врло важном питању, образовању учитеља те с тога је од интереса.

Рег панитоалггепвсћајсће Џтветтсће ја РћумКк па Сћетпе хоп ду. К. Т. зећег. Мемао уоп Тепђпег 94 стр. 3,60.

„Отац учи сина“. У издању Савеза Српских Земљорадничких Задруга у Загребу изашла је књига „Отац учи сина“. Писма што је