Učitelj

450

јер сваки крај наше отабине има и своје особености, и, детаљишући програм у најситније делове, могли би упасти у погрешку да извесне методске јединице морају учити деца која немају никаквих интереса за њих. С тога и По треба да су у општим „цртама.

Да почнемо прво с Науком о вери.

Полазећи са онога гледишта које смо напред 1 истакли да се индивидуални и колективни развитак поклапају и да у настави из религије треба ићи оним редом како нам ге-. нетичко историски развитак диктује, то би настава ова требала да буде заступљена у нижим разредима добом фантазије човечанства и пагријархалне епохе у Израиљаца а у старијим Христовом Науком и његовим животом а не обрнуто као што је данас.

Историја.

С тога истог гледишта у нижим разредима осн. школе требало би да преовлађују народне и уметничке бајке и историске скаске а у старијим биографије личности који су радиле на стварању старе срп. државе, излагање пропасти њене, и новији догађаји.

Срп. језик.

_У нижим разредима буквар! с припремом по захтевима очигледне наставе, читанка с пажњом на тачно читање ау старијим читање течно и лепо с народним песмама и уметничким производима. Нарочиту пажњу обраћати писменим саставима.

Певање.

_ Обраћање пажње на развијање слуха и гласа као припрема за рад у старијим разредима. Краће и простије мелодије. Садржина песама да буде везана за дечји живот и градиво које одговара њиховом духовном развитку. У старијим разредима неговати хармонично певање у 2 гласа. Певање народних песама. Избор слободан.

1: По могућству у Пра ер