Učitelj

295

и околина његова, као и они, који се нису ни мало школовали. Ж

На учење и неговање правилног српског језика у народној школи служи понајвише српски језик. Отуда је овоме предмету и по методици и по програму дата највећа важност. Настави српскога језика и јесте у народној школи поглавити задатак да да писменост и да децу извежба течном, одрешеном и правилном говору. Матерњи се језик може узети као средиште целокупне наставе у НИВА ШКОЛИ, али се код нас тако не узима.

Средства су српском језику у нар. школи: читање чланака, написаних правилним књижевним српским језиком, из читанака а и из других књига; пропитивање и препричавање њихове садржине; декламовање песама и прозних састава, а нарочито дијалога, бисмени састави и граматика.

Деца долазе у основну школу са мало представа и још мање појмова, те им је зато и говор неразвијен. Једва ако могу на најпростије питање да одговоре и то у непотпуним реченицама. Деца пак у оним крајевима, у којима се неправилно говори, доносе у језику и све језичне неправилности своје околине. Она често не могу да репродукују стечено знање због оскудице у речима, а и због тога, што се често стиде свога неправилнога говора.

Кад деца дођу у | разред нар. школе треба за неко кратко време примати онакав њихов говор, како су код куће говорили. Неумесно и бескорисно би било, кад би их наставник одмах почео упућивати правилном српском језику, јер она прво не би приметила разлику између књижевнога и њиховога језика, а после то би им било врло тешко, те би због тога и школу омрзла. Али доцније, а нарочито докле траје т.зв. припрема, мора се обраћати озбиљна пажња на поправке у језику. А пошто је припрема у вези са очигледношићу, то се са посматрањем богати и речник ученички. Стога је припрема у ! разр. важна, врло важна. Она је кључ, који откључава и дечју свест и дечји језик.

Ну неки наставници, а нарочито они са нередовном учитељском спремом, сматрају припрему као неку дангубу, као нешто без чега се може, па одмах, тако рећи првих