Učitelj

297

на зелене ливаде лектире. Ово је и природни пут за изучавање језика, јер и граматика, творевина филолога, није самоник већ је изведена из народног говора. Овим правилним, здравим и природним путем, настава ће у језику прећи са апстракних региона на реално земљиште. Учење језика, дакле у народној школи треба да тече аналитичким путем, а средства су му: шално и правилно чштање из чштанака и других књига за жив говор између наставника и ученика и између самих ученика и строго обраћање пажње на правилан говор у свакој прилици.

Методичко правило овог новог покрета за језичну наставу у нар. школи треба да гласи: спој грамашику с чишанком, или још боље: изводи граматику из чштања. Овим би се наука о језику свела на то да буде вежбање у практичном говору и говорно тумачење. Стога, а у погледу значаја и вредности читанке за учење језика, она мора бити удешена према овом новом начину изучавања језика у нар. школи. Али да читанка може послужити овом циљу, она треба да нам пружи што разноврснији, погоднији и исцрпнији материјал; мора бити удешена не само према психичком развитку ученичком, већ мора бити написана и лепим и правилним књижевним језиком. Она мора дати ученицима и поуку и забаву и упознати их са разноликошћу облика и променама у језику.

Читање морамо обрађивати по дидактичким правилима, те да ученици потпуно разумеју садржину, јер ће само онда читати с разумевањем, а отуда ће долазити лепота у читању и тачност у изговарању. Згодно је, нарочито за оне крајеве у којима је рђаво наглашавање речи, дв учитељ прво прочита један одељак, па онда неки од бољих ученика, па други итд. док се не извежбају сви да читају као и учитељ. За поправку неправилног говора, за вежбање у одрешеном и слободном говору згодно је и гласно читање, па ученицима ваља гласно читање препоручити и код куће. Згодна је вежба кад ученици са учитељем или и сами у хору читају.

Сем читанке у народној школи треба узимати за штиво и друге књиге, које су написане лепим српским језиком и које су удешене према психичком развитку ученичком. На-

1 Наше читанке не одговарају овим погодбама.

Учитељ 20