Učitelj

268

се они одвојили, сасвим безразложно, у две групе: млађу и старију. Млађи учитељи т.ј. ти учитељи који траже да се ова два питања регулишу у духу закона и по принципу правде и правичности, налазе, да се њихови старији другови нису довољно заузимали за њихову ствар и да јој не поклањају довољно пажње, даље да су суделовањем на добијању данашњег закона гледали да извуку само за себе користи и да су њих, млађе другове, напустили па су се тога ради одвојили у засебну групу, почели радити на засебној организацији чега ради су одржали неколико скупова, доносили резолуције, покренули лист који је с првим бројем пропао и упутили један меморандум Народној Скупштини који је бачен у архиву.

Међутим старији учитељи понашали су се потпуно другарски према својим млађим друговима. Они се нису одвајали од њих него су, тражећи права своја, увек се заузимали и за млађе другове. Они су преко Учитељскога Удружења увек подизали одлучно свој глас у корист млађих учитеља и њихових права. Преко органа Учитељског Удружења третирано је питање о уважењу година заступничке службе и постављању за сталне учитеље и оних лица која нису служила у сталном кадру, а две учитељске скупштине на предлог баш старијих другова донеле су резолуције којима се протествовало противу погрешне примене школског. закона у пштању млађих учитеља и тражило категорички да им се године проведене у вршењу учитељске службе признаду за сталне.

Па и данас се није застало на томе. Да би се та питања, која су одиста од судбоносног значаја за млађе 16 што пре регулисала како треба у духу правде и закона, да би се изгладио тај антагонизам, створен међу на Главни Одбор Учитељ. Удружења предузео је најенергичније кораке ове године код меродавних фактора и развио активну делатност да се поправи оно што је млађе учитеље