Učitelj

283

тиштало: да им се признаду стечена права. То питање је сад на путу решења и какав ће резултат бити видеће се у најскоријој будућности.

Пре него што речемо још коју о тумачењу ових питања од стране меродавних фактора, напоменућемо да је данашњи министар просвете Господин Андра Николић вољан да учини све са своје стране те да се ова питања регулишу у духу правде и да испуни обећање које је дао млађим учитељима који су му се и лично ове године жалили. Тога ради он је као што смо извештени њихове захтеве и законске одредбе које обухватају њихова тражења свестрано проучио и прибрао податке о броју њиховом и колико који има година проведених у заступању учитељском што им нису признате, израчунао и финанциску страну тога питања па све то упутио Глав. Просв. Савету као меродавном телу које по чл. 86 зак. о нар. школама има права да заједнички с Министром прописује одредбе о оним стварима у закону које нису јасно прецизиране или нису обухваћене њиме.

Сад је ствар пред Просветном Саветом и од његовог разумевања, воље, правичности и љубави према просвети и њеним радницима зависи хоће ли се одржавати још дуго једно ненормално стање у учитељским редовима и хоће ли се млађи просветни радници моћи одати с љубављу и преданошћу своме послу за који су се спремали и жртвовали. Ми апелујемо на Главни Просветни Савет да у овој прилици покаже своју високу просвећеност и осећање правичности, а Господину Министру захваљујемо на овој племенитој и хуманој одлуци.

Пре него што речемо коју о томе имају ли разлога и права млађи учитељи што траже да им се уваже или не године службе проведене у заступништву, ми ћемо овде покушати да анализујемо од куда је могла доћи ова забуна у тумачењу и примени законских одредаба.

168