Učitelj

285

правнике — заступнике учитељске -— који имају спрему чл. 29. новог школ, закона за сталне учитеље.

На тај начин заступницима учитељским, пошто нису били постављени за сталне на дан 3. маја кад је нови 3акон ступио у живот, нису могле бити регулисане године по чл, 79. за повишице и пензије, јер тај члан законски регулисавао је плате сталним учитељима. Многима је на тај начин пропало по 2, 3 и 4 године проведене у приправништву, те ће с тога имати да служе многи по 7, 8 и више година за прву повишицу.

Сад ћемо да видимо каква је то спрема, која се тражи чл. 29. садашњег закона о нар. школама, и имају ли учитељски заступници из 1898. год. ту спрему2

По закону од 1998. г. за приправнике и приправнице могла су бити постављена она лица која су свршила Учитељску, односно В. Ж. Школу. Да би могли бити постављени за наставнике, дужни су били положити после две године нарочити — теоријски и практични — испит и они су тај испит положили.

По садашњем закону чл. 29. тражи за учитеља само да је свршио учит. школу, а после две године има да полаже практички испит. Док овај испит не положи нема права на повишице плате.

Према овоме учит. заступници имају већу квалификацију него што тражи чл. 29. зак. о нар. школама, јер они имају и учит. школу и испит теоријски и практички по чл. 46. закона од 1898. год. Сем тога они имају време проведено у практичном раду, оцењивани су оценама и испуњавали све обавезе које су и стални учитељи вршили по закону школском.

Па зашто да им се то време проведено у учитељској служби не рачуна ни за повишице ни за пензије>

Исто тако стоји и са не постављањем учитеља за сталне, док не одслуже стални кадар.