Učitelj

286

Министарство то чини с тога, што налази, да по уставу не може нико добити државну службу док не одслужи свој рок у војсци. По за што онда поставља таква лица за привремене учитеље» Чл. 30 зак. о народ. школама јасно излаже ко треба да буде постављен за привременог учитеља а у њему нигде не стоји да се за привременог може Поставити оно лице које није служило у војсци. Заступника учитељских нема по закону, па онда, на основу чега их министарство прима у службу» Државна служба је државна па била стална била привремена... И кад Министарство у начелу признаје да треба неко лице у државну службу што му не да сталну службу, ако је иначе испунило све законске погодбе него му даје привремену службу 2....

Прошле године било је више речи о овоме у „Учитељу“ с тога није потребно понављати разлоге који су изнесени у прилог овог тврђења да треба учитељи и ако нису служили стални кадар да буду постављени за сталне а сада ћемо споменути само још то да по војеном закону војник се регрутује кад наврши 21 годину а наши учитељи свршавају школу у 18. или 19. години. Према томе они нису способни за војску. И за што сад да таква лица која нису способна за војску а иначе способна су за учитеље не могу бити постављена за сталне учитеље већ морају чекати 2—3 Године или за то време вршити привремено учит. дужност -— противно закону о народ. школама2!..

У војеном закону као и у уставу стоји да никакав срп. грађанин не може добити државну службу ако није одслужио у кадру потпун или скраћен рок али стоји и то ако је способан да служи. Међутим лице које је свршило учит, школу у 18. години није способно да служи стални кадар нити ће га команда примити без одобрења родитељског и других формалности. (Све док не добије 20 годину такво се лице сматра за привремено неспособно и као такво по закону може добити службу.

Меса а ас .-