Učitelj

945

случају и учињено дело). Христос не подлеже осуди, а Ева подлежи, ма да су се обоје сећали зла. Из овога се изводи да мисао (представа) о злу није недостојна, већ само воља. Богаташ из приче у Јеванђељу сигурно је знао за добро, помишљао је на њ, кад је видео сиромашка да лежи пред његовим вратима, али се није посветио добру, није то хтео. С тога и њему нико не приписује замисао (представу) добра као нешто похвално. Дакле: представа добра није похвална, већ само воља. Права вредност је само у вољи и ономе што тежи к вољи, као н. пр.: осећањима, склоностима и жудњама.: На ово се тако исто помишља, кад сеу Св. Писму говори о презирању злих мисли.

У обичном говору сем добре воље означавамо као „добро“ и разум, срце, богаство, моћ, част и т. д. Али све ово може и врло рђаво утицати, ако није добре воље да га употреби. Зар је мало интелигентних, храбрих, снажних зликоваца» Резултат је ових посматрања чувена Кантова изрека: : у свету нема ничега, што . само по себи и за себе добро, осим добре воље.

Добро и зло стоје у путпуној супротности: што је зло. не може у исто време бити добро и обратно. Кад неко покраде богаташа, ово зло дело (као обележје зле воље) неће постати добро ни онда, кад оно што је покрао удели коме сиромашку. Позната изрека да циљ оправдава средство, погрешна је. Ну ма да добро и зло стоје у потпуној супротности, то не значи, да човек рђавог карактера не може имати ничега доброга. Јер је карактер једне личности вешто сложено, износи смешу појединих добрих и рђавих црта. Па ипак појединим цртама припада само један предикат. Пошто зло стоји у супротности с добрим, оно не може бити почетак добра. С тога оно није никакав недостатак добра, као што је хладноћа недостатак топлоте.

Уопште има две врсте побуда, којима се опредељује правац човечије воље. Фарисеј је приложио златник у ковчег из личне користи, ради доброга гласа. Међутим, милостиви Самарјанин је превијао и неговао рањенога Јеврејина, не помишљајући ни на какву корист. Први се руководио

# дует. АПсетете рћПозор веће ЕбИК, стр. 20. з Кат, бтипдесвиле ха Мебарћузч к дег 5 оп (Ккећтапп, стр. 10).