Učitelj

544

Кад посматрамо рад и поступак људи, онда нам изгледа да је нешто похвално а нешто за осуду, или нешто зло. Ну има поступака, о којима не можемо изрећи правилан суд да ли су добри или зли. Ако когод у пијанству, дакле бесвесном стању, удари кога, не можемо га осудити да је учинио зло дело. Ако дрводељи изненада одлети секира с држаље и убије човека, који се нашао у близини, тада га не оглашавамо за злочинца, јер се несрећа десила без (против) његове воље. Кад неки богаташ баци обућу, коју је још могао носити, а сиромах је нађе и обрадује се, онда богаташ не заслужује никакве хвале, пошто је без своје воље сиромаху учинио доброчинство. Из ових примера излази: што се учини без свести и без (прошив) воље, није ни добро ни зло, ни за похвалу ншти за осуду, већ индиферентно у ешичком погледу, ма да нам то може бити врло пријатно или непријатно.

Ако се дело догоди свесно и с вољом, подлеже етичком суду. Али и овај суд бива само на основу сазнања добре или зле воље. Не одговарамо, кад неко хотимице оштети другога; хвалимо, ако ко хоће суседа у невољи да помогне. Одговарајући поступак (у колико вољу можемо познати без њега) је за суд од незнатне вредности. Суд лежи у појму воље, која треба да пређе у акцију, ако је то могуће. Јер воља, која остаје чиста жудња, и ако би могла делати, не може се у строгом смислу ни назвати вољом.' Вредност воље у строгом смислу не може зависити од онога, што она учини. Да ли је она штогод учинила или није, то не зависи од ње саме, већ и од спољашњих прилика. Кад се при највећим тежњама добре воље ништа не би учинило, кад би остала само добра воља, ипак би она као какав драги камен сијала сама за себе, имајући своју пуну вредност у себи самој.“ Дакле не поступак, већ воља је прави предмет етичког процењивања.

У часовима искушења Христос се сетио зла, али није имао никакве склоности за њ, није га хтео учинити. Међутим, кад је Ева стајала код дрвета познања добра и зла, сетила се тако исто зла, па и хтела га учинити (у овом

1 Натћепзћеш, бтипађеетије дег ебзећеп М!азепзећа еп, стр. 29.

2 Катћ, тип есцпе 211: Мебарћузјк де 5 еп (Ктећтапп-ово издање стр. 45