Učitelj

817

веома велики део аутономних школа покомунаљен. То се особито догодило са многим школама у Хрватској и Славонији иза закона од год. 1873. Ради тога, јер су ове школе биле у непрестаној борби са политичким властима те их ни већа хијерархија није довољно у заштиту узимала, све ове школе и учитељство њихово налази се у неконсолидованим приликама. Вечна борба тамошњих Срба око аутономних власти допринела је много овој несређености. Уредбом од год. 1872. дано је овим школама модерно уређење. Ове школе „вјероисповедног“ карактера, дошле су под надзор аутономних, скоро чисто светских власти и органа. Учитељство српских школа нема свога удружења ни пензионог фонда, плате им нису регулисане. У прошлој години било је свега на српским конфесионалним школама 315 учитеља и 185 учитељица. Три пута оволико има Срба учитеља на комуналним школама. Прошле је године похађало школу 27.000 ђака, што чини од укупног броја деце од 8—12 година 899/. Настава је обвезна. Веома велики удар задао је свим народним школама у Угарској Кристофијев закон, који је ишао за тим да све ове школе помађари. Од новог курса политике у Угарској и у Хрватској и Славонији очекују и српске аутономне школе и учитељи на овим школама решење својих питања.

>

ХРВАТСКА И СЛАВОНИЈА

Уређење учитељског стања. Фебруара месеца одржала је конференцију коалициона влада са неколико посланика у Загребу, на којој су претресали предлог о привременом повећавању учитељских плата. То побољшање биће само привремено док се не спреми дефинитиван закон за идуће заседање саборско. Али за сада ова привремева помоћ, коју је влада учинила, изазвала је негодовање међу учитељима, зато што је влада одредила повишење плате са 400 круна, који ће им се урачунати и за пензије, само за ожењене учитеље. Сем тога и периодске повишице биће повећане. Учитељице које се удаду после три године, добиће 1000 круна на име спреме, а досад су добијале 800 кр. после 5 година. .

Поменуто негодовање према тој привременој помоћи која није учињена свима учитељима без разлике пола и година старости, изражено је на ванредном збору Савеза учитељских друштава Хр. ватске и Славоније, држаном 7. марта 1907. г. На овом збору донесена је резолуција којом се тражи да се још ове године донесе

Учитељ 24.