Učitelj

818

дефинитиван закон, којим ће се уредити плате учитељима свију категорија Хрватске и Славоније, по коме ће и они постати државним чиновницима и плаћати се из државног буџета и то све у смислу резолуције истог Савеза учитељских друштава, која је донесена августа месеца 1906. г. И друго, признајући да је влада унела неке корисне измене, тражи збор да се без разлике категорија, пола и обитељског сталежа равномерно према годинама службе повиши плата и у пензију урачуна повишица до 10 год. 200 круна, од 10 до 20 год. 300 кр., а преко 20 год. 400 круна.

АМЕРИКА

Свети Сава у Америци. Као сваке године тако и ове Срби у разним крајевима Америке прославили су славу првог српског учитеља и просветитеља. Интересантно је, са каквом се љубављу и вољом прославља Св. Сава међу тамошњим Србима. Са најлепшим програмима што даје већу свечаност и пошту једној таквој слави они тамо прослављају. Тако је у Хеђвиђу наше друштво „Српски Орао“ прославило Св. Саву, одржавши увече свечану вечеру. На тој прослави прво су подигнуте здравице у здравље целога Српског Народа, у здравље владаоца обе самосталне српске државе. После тога настале су декламације наших песника као Змаја и др. Затим су две песме отпеване уз гусле, једна из српско-турског рата 1877. године и друга из четовања Томановића Вука по Херцеговини. Напослетку било је и шаљивих српских здравица одакле је настало право весеље дубоко у ноћ.

На сличан начин прослављен је Св. Сава и другим местима. Тако је и друштво у Голдфилду, Неведи прославило Св. Саву и том приликом основано још једно ново друштво под именом „Вијенац“.

Друштво у Анаконди, Монт, такође је на свечан начин прославило Св. Саву и интереса ради доносимо цео њихов извештај: Дворана ји била окићена српскијем и американскијем заставама а забава је почела у седам сати у вече.

Распоред је забаве био овај: Први дио: Предсједник Иво В. Дабчевић поздравља присутне говором, „Светосавски тропар“ пјева Стево Прцовић, потпредсједник, „Кондак“ пјева Томо Иличковић, „Ускликнимо“ пјева мешовити збор, „О животу и раду св. Саве“, говори Јован Војводић, „Пред иконом св. Саве“ декламује Јован Војводић, „Три хајдука“, од Змаја, декламује Божо Миљковић, „Србин сам Србин“ декламује Игњат Миљковић, „Рани мајка до