Učitelj

842

како универзитет тако и варош поносе и у томе, што су њихови ђаци, великани нем. народа Шилер, Гете и Шопенхауер, који је ове и Др. положио Шилер је доцније на Универзитету био професор. Историје. Његове речи „Нема места у Немачкој, које би ми било оно, што ми је Јена и њена околина, Јер, ја сам уверен: да се нигде не ужива таква истинита и паметна слобода, и ла рбе у једном малом кругу тако много одличних људи налазило, који су надбацивали духом своје доба“ — њих ћете чешће чути у заједници. са онима: „У Јени беше и Гете — ту се осећаше као најсрећнији, где нађе највише момената својим духовним инспирацијама“... |

Тим и таквим именима Универзитет а и Јена, љуљушкајући се на лаворикама прошлости, обасути милошћу и похвалама, признањем и најлепшим надама свога народа — садашњошћу трезвено гледају у Будућност. Глас јенског Универзитета и да мари научног живота, бију и осећају се тако далеко, да су му слушаоци не само синови Европе, но и Азије и Америке. Да се очити напредак његов јасан. види се најбоље у овом сведочанству: године 1901—9 по броју ученика на Универз. у Немачкој долазио је на 20. месту а данас заузима 10-то. — Значи, да све већма осваја себи земљишта начело: да вредност Унив. не цени се према величини места уч коме је, већ какви су му ученици и професори и са каквим институтима и лабараторијама Универзитет располаже — у чему, у истини, јенски отима рекорд над осталима не само у Немачкој но и на Континенту.

Са таквим уверењем истине, у идућој 1908. прославиће своју 350-то годишњицу, сеобом у нову велелепну зграду, коју подиже фонд Абео-Цајза, и када ће се највећом мером моћи увидети и манифестовати величина његова, уједињена за поменом имена Јован Фридриг кнез Саксена, који га основа и подиже 1558 године!

(Наставиће се).