Učitelj

843 БЕЛЕШКЕ

Изасланици Учит. Удружења. — На прву скупштину Српског Учитељског

Удружења у Босни п Херцеговини која је држата у Сарајеву од 20—29 априла т. г. Главни Одбор нашег Учит. Удружења изаслао је своја + члана ито 5. С. Којића, Мих. Милошевића, Мих. М. Станојевића и Р. Јанушевића а Београдско Учит. Друштво свога председника г. Дим. Ј. Соколовића да поздрави српске учитеље у Босни и Херцеговини од стране учитељства Краљевине Србије и да их охрабре и потпомогну у започетом послу око стварања удружења. Ови изасланици су отпутовали 24. априла у Сарајево и тамо су се бавили 3 дана. У Сарајеву су били. срдачно и братски дочекани од стране српеких учитеља и дани њиховог бављења тамо испуњени су били најлепшим утисцима. јер су проведени у братском загрљају и искреном разговору. У име Гл. Одбора Учит. Удружења поздравили су скупштину г. 5. С. Којић потпредседник Гл. Одбора г. Мих. П. Милошевић, а у име Београд. Учит. Друштва, г. Д. Ј. Соколовић. Опширан извештај о раду ове скупштине донећемо у наре. дном броју у рубрици Просвета у Српетву.

5

Нападаји на учитељство. — Од неког доба учестали су напади на наше учитељетво са свих страна, п то баш у доба као оно показује највише агилности и рада, у добу кад и Министарство Просвете званично тврди да учитељство врши свој задатак на потпуно задовољство п да осн. школа даје добре резултате. Ова је појава разумљива. Наш друштвени живот је на путу културног и политичког консолидовања али још превире. Сваки се осећа п позван и компетентан да даје тон и правац кретању друштвеног тока. Сваки жели да да израза својег поимања друштвених потреба и с неким правом критикује рад другога а свој посао оставља п своје мане превиђа. На тај-начин се доста пута с извесном злурадошћу, пакошћу и неозбиљношћу оцењују факта, упућују прекори, клеветају и вређају не само појетини радници већ и читави сталежи. Така судба је постигла и нас учитеље. Но учитељство се теши што су то изрази појединаца п што уме о свима тим ненормалним појавама философески да суди и да их одбије по оној Христовој изреци „опрости им Боже, не знају што чине“.

=

Комисија за учитељски распоред. — На место г.г. Уроша Благојевића учит. и Влад. Стојановића проф. који су молили да буду разрешени од ове дужности именовани су за чланове комисије за учит. распоред г. г. Мих. Милошевић учит. и Светолик Стевановић. Тако су сад чланови комисије г. г. Ог. Душан Рајичић као преседник, Дим. Соколовић, Мих. Ивковић, Мих. Милошевић и Светолик Стевановић као чланови.

>

Аналфабетски курс у Мостару. — Управни одбор Српеког Занатлиског Удружења у Мостару, решио је, да се ув шегртску школу удружења, отвори аналфабетсеки курс, који ће моћи уз чланове удружења посећавати и остали неписмени грађтни.

з