Učitelj

51

Тим прије би дошли о научном појму Срба и Бугара, што су Срби прави Славени, а Бугари су смјеса Хуна и Авара. Груби поглед на физиономију Бугара и Срба одаће нам велике разлике ових двају народа, који су били и јесу мање више туђа политичка чигра и ћуприја туђих идејала.

Проматрања проф. Двијића једнострана су. Она су скоро искључиво интроспективне природе. Њих би требало што прије попунити експерименталном методом, тј. 1.) испитивањем лубања (Краниологија); 2.) испитивањем костију (Остеометрија) и 3.) испитивањем живога човјека (Антропометрија).

Ја овим не потцењујем рад нашег великог учењака,

већ хоћу да нагласим, како је врло велика опасност ако се један народ проматра једино са чисто психичке стране. Ја сам још као штудент Антропологије у Цириху писао проф. Цвијићу како је жалост што Срби, као ни браћа Јужнославени Хрвати, Бугари и Словенци све до данас ни јоте не могу да кажу о својој Кранијологији, Острометрији и Антропометрији ·– тим битним и најглавнијим наукама за одређивање појма једног народа. Браћа Руси, па Немци, Французи а особито Американци у томе погледу далеко су одмакли. |

Једини пут за опредјељење правде и истине у проблему Маћедонских Славена јесу краниолошка, остеолошка и антропометричка испитивања. Српска, хрватска и бугарска влада требала би што прије да пошаљу неколико питомаца на страну, гдје постоје оваки антрополошки лабораторијуми (Париз, Берлин, Цирих, Петроград, скоро сва главнија мјеста у Сједињеним Државама), и да се изобразе у овим техникама, да се дома врате па да за те експерименталне науке заинтересују све великошколце и народне учитеље, који би лако преко ферија и школске године испитивали гробове, народ и дјецу. Тим би се отворило велико поље за нашу омладину, која је огрезла у шпекулативној политици, неозбиљном раду и националном фразирању.

Па као што је проф. О. Цвијић заинтересовао толико младих духова за етнографско испитивање Српскога Народа и створио читаву школу своју, тако би се још већи интерес побудио у наше бујне омладине за кранио-

20%