Učitelj

990

Државног Савета. Како у овој збирци има и доста одлука по решењима Министра Просвете по свима законима који се дотичу Министарства Просвете а нарочито одлука по закону о нар. школама то ће ова књига врло добро доћи и учитељима те да виде какве је одлуке доносио Држ. Савет по извесним случајевима примене школ. закона те да се сваки може оријентовати и за своје ствари. Цена је збирци 8 дин. Штампаће се у толико примерака колико буде претплатника. Готова је Веронаука, ручна књига за учитеље основ. школе за предавање Веронауке у осн. школи. Ову књигу су удесили М. Рабреновић и Сл. Панић учитељи, према захтевима модерне Дидактике и она ће моћи корисно послужити нашим учитељима као руковођ или упуство при предавањима поменутог предмета тим пре што је у њој пробрано не само религијско већ и друго градиво које може одлично послужити за стварање појмова, система, етичких судова и закључака при предавању Веронауке и тиме припомоћи да знање које ученици из тога предмета добију, буде њихова стална својина.

ж

Почињу се чинити иу нас покушаји да се пружи нашој омладин боља садржина за читање но што је до сад и тако поради на поправљању укуса који је прилично затупљен разним сочиненијама и морално-поучним нагваждањима којима се кљука омладина, свеу некаквом васпитном циљу, међу тим основа јој је скроз шпекулативна. Г-ђица Косара Цветковићева сарадница нашег листа, спремила је једну књижицу за омладину под насловом „Седам прича за девојчице и дечаке“, којом је одраслијој младежи дала прилике да се позабави у слободним часовима врло лепом лектиром.

Књижница је укусно спремљена и технички лепо израђена а стаје 1 дин.

Ученице Женске Учит. Школе у Београду с времена на време на својим концертима изводиле су и по коју позоришну игру под редитељством одличне наставнице г-це Катице Г. Павловићеве. Те позоришне игре махом су преводи самих ученица које су оне под њеним руководством преводили овда онда. Неке од тих позоришних игара штампане су пре кратког времена у засебној књижици

У