Učitelj

~

с

341

стојник, и да се наредба од 1904 може ставити ван снаге само онда када се дефинитивно расправи питање о врховном надзору државе у школама и у аутономији.

Мировинска Уредба. — Школа може напредовати само онда када учитељи буду материално обезбеђени: без учитеља школа је исто што и тело без душе. Да се пак обезбеди материално стање учитељског сталежа потребно је уредити пре свега систематске плате и одредити пристојну пензију за све учитеље. Ово је правилно схватио В. Упр. и Пр. Савет и у томе је смислу израдио један пројект о учитељским пензијама, т. зв. Мировинску Уреббу. Ова је Уредба предмет дискусија у Савету. Из бојазни да не испадне лоша као и слична Уредба у Војводини, саветници врло споро решавају о појединим параграфима а у последње су време обуставили дебате на подуже време, али ипак она ће ускоро постати законом и одговорити очекивањима српског учитељства у Босни и Херцеговини.

ХРВАТСКА И СЛАВОНИЈА

Српска учитељска друштва. — После познатог инцидента у Загребу и иступања српских учитеља из „Савеза хрв. учитељ. друштава“, сасвим је спонтано наступио покрет српског учитељства. Прво што су Срби урадили, то је оснивање српских учитељских организација под именом „Српско Учитељско Друштво“. Таке организације ничу свакога дана, а до сада су — колико нам је познато — основане: у Пакрацу за котаре пакрачки и даруварски; у Грубишном Пољу за котаре Грубишно Поље, Гарешницу и Кутину; у Костајници за котаре костајнички и дворски; у Слатини за котаре Вировитицу и Д. Михољац. У Беловару ће ускоро постати српска организација за котаре беловарски, Крижевац, Копривницу, Лудбрег и Чазму.

Српски Учитељ. — Иступајући из хрватског учитељског дру-

· штва, Срби су учитељи решили да покрену и свој нарочити орган

под именом „Српска Школа“. Али како су удружени Срби учитељи у Босни и Херцеговини већ почели издавати лист са истим називом, променили су одлуку у томе смислу и њихов ће се лист звати „Српски Учитељ“. Тако ће се отклонити све двосмислице и забуне. „Српски Учитељ“ почеће излазити од 1 јануара идуће године, и привремени је одбор већ разаслао прогласе на поједине признатије