Učitelj

358

на њега, он мора подлећи, а ако га сви поделимо сразмерно нашим снагама, онда ћемо га лако носити, и до циља донети.

7. Ово је први већи посао, који почињемо овако удружени, где привидно у нама надвладао — човек — отац учитеља, посао, који почињемо у интересу нас самих. Али, ако се прегледа наш рад за 25 год. до сада који је овоме свему претходио, а тако исто, да се овим путем служи српској школи и просвети, и да ће тај наш Дом, ако Бог да, дати Отаџбини и Српству доста корисних чланова онда и то пребацивање мора отпасти.

Биће свакојако и других пребацивања овоме послу и начинима за извођење, али ће њих све засенити корисност овог подузећа; воља, са којом се ради и искреност оних, који овим послом буду руководили !

Принес'мо, браћо, колко ко има; Светом олтару, ал зрна чиста!

Општа се кућа подиже свима Нек нам је понос! Нека се блиста.

· Бранковина. М. Д. Максимовић учитељ

КЊИГА ЗА МАЛУ ДЕЦУ — Ив. Теоктистов —

— Наставак —

Међу морално-поучним причама налазимо још читав низ таквих прича, у којима се износи како је опасно и несавесно путовати у младим годинама, и како је диван живот на домаћем огњишту... Чисто мештански (буржоаски) морал! Зар је то тако и добар и оправдан морал да му се мора посвећивати читав низ нарочитих прича» Питање је како би таква прича утицала на Ломонсова у његову детињству. Зар не би боље било да се покаже пут, излаз оним немирним тежњама и тражњама, које карактеришу даровиту природу, и које човека гоне из ускога круга егоистичних побуда једне породице и привлаче онамо куда су упућене лепше, боље, узвишеније тежње свега ч0-

вечанства 2