Učitelj

357

главни посао буде — рад на овоме; рад на овоме племенитом послу, где бисмо се нашли сви једнодушни и одани овом послу, а све мале зађевице које су овда-онда избиле, одбацимо, јер само сложни и прожети љубављу међусобном и љубављу према Удружењу и овоме послу, ово ћемо моћи остварити.

Ми мислимо, да до састанка наше скупштине, сав посао на овоме радимо као посао, који потиче од наше воље и прилоге дајемо као „добровољне прилоге.“ На првој Скупштини утврдити правила, која би обухватила само прибирање срестава; најопштије рекли о правима будућим — учитеља; о приближној величини суме за Дом и намештај, и приближно о величини и плану Дома. За ово пак време Г. О. би чинио и свршио код Општине београдске за плац

а и више проучио ону спољашњу страну ове установе.

Кад на тој Скупштини видимо шта имамо, а шта нан треба приближно, — онда ћемо тај рад и даље продужитм — за годину дана, а у току те године, своју пажњу посветити унутрашњем уређењу ове установе, у чему би нам много помогло проучавање ових установа у оних народа, код којих оне већ и постоје и на основу довољног проучавања и размишљања о овоме створити правила о самом уређењу ове установе — унутрашњој страни.

(Све, и да ми имамо сва срества готова, ипак ова установа не би могла оживети од сада 1—2 године, а са овим не треба хитати, — па имати место Дома, установу, која не би била за наше прилике.

У та прва — спољна правила, унели бисмо и неке обавезе за нас — учитеље, на основу којих бисмо доцније очекивали и права. Тако исто тада бисмо могли унети, шта да на то дамо из наше опште касе, а шта из обласних каса, за остварење основице тој установи.

Не занесимо се тренутно, и не пренаглимо. Установа која утиче овако на срца — као узвишена и идеална ствар, треба и разумом да се проучи, да се види и она њена реална страна — могућност и изводљивост исте.

Гл. Одбор треба, мора и хоће водити о свему највеће старање и пажњу, — али тако исто мора још бити свестан замашности послова на овоме. Ако овај посао падне само