Učitelj

376

његовој печата. Јавља му се да је план Тиролов задржат овде с којим ћемо се ползовати и при организацији наши школа“. Дакле, из овога се види, да је то био пројект законски, и да је послат на одобрење, дакле да није потврђен и потписан, па ни објављен, него узет као материјал за прављење законског пројекта у кнежевој канцеларији. Али је ипак он драгоцен прилог и зато га ми и доносимо заједно са спроводним писмом Димитрија Исаиловића.

Устав народни школа Предмет, полза и разделеније народни школа.

Воспитаније младежи код свију изображених и просвећени народа толико се уважава, да се то јединим средством поштује, којим се благо обшчества грађанскога утврђује. И то је јамачно тако; јер предмети васпитања, који у себи закључавају чисто и разумно поњатије о Творцу, и његовом светом закону, основателна правила непоколебиме верности к правителствујушчем књазу и истину љубов к отечеству и својим суграђанима, јесу главни подпори обштега благостања и благополучија. Воспитаније просвећује разум човека различним познањима и украшује му душу његову, побуждава к набљудавању добри дела, руководи к животу добродетелном и напољава најпосле човека таковима поњатијама, која су му у животу неопходно нужна. Из тога следује, да је врло нужно још зарано у млада дечина срца семена нужни и полезни Наука и знања средством благонравни и способни наставника и учитеља сејати, да би тако она у младачним годинама учећи се растла, а у мужеским сазревши плод опшчеству приносили, а и себе тим усрећили. Но будући да се ови плоди другче размножити не могу, разве распрострањавањем доброга наставленија и лепога воспитанија, зато се сад таква школска заведенија оснивају, у којима да се не само првоначална основанија христијанства, него и сви предмети обученија нужног младежи Србској на матерњем језику предавати имају. Такова ће школска заведенија сушчествовати у Књажеству Србије под именом: Народне школе, које се раздељују на мале, редовне и велике.

|. Народне школе А. О малим школама. У сваком повећем селу и варошици у Књажеству Србије биће по једна мала школа с једним учитељем, у којој ће се младеж на матерњем језику у следујућим учебним предметима обучавати: