Učitelj

377

1. У познавању слова, срицању, читању, писању и првоначалним основанијама христијанскаго закона и благонравија. Почињући дакле наставленије с познавањем слова, читањем из Буквара и Читанке обучаваће се младеж у обичним молитвама, малом Катихизису нашега Православија, Свјашченој Историји, писању и првоначалним правилима Численице.

9. Књиге, из које ће младеж ове мале школе предназначене предмете учити, јесу следујуће, по височајшој заповести Његове Књажеске Светлости, издане као:

1. Азбучна Таблица.

2. Србски Буквар.

3. Читанка, која садржава предмете на славенском и матерњем наречју.

4. Мали Катихизис закона православног, карловачким Синодом потврђен. ;

. Кратка Свјашчена Историја.

6. Численица.

7. Руководство к Правописанију по Мразовићу. 8. Прописи.

сол

Б. О редовним школама.

У свакој поглавитој окружној вароши у којој се и магистрат тога окружија находи, сушчествоваће нормалне или редовне школе с три разреда и толико учитеља, у којима ће се младеж у следујућим учебним предметима обучавати:

1). У првом разреду обучаваће се младеж у познавању слова, срицању, читању, писању и првоначалним основима Христијанског закона и благонравију. Дакле познавање слова, слова из Азбучне Таблице, срицање и читање из Буквара и Читанке, писање, обичне молитве, мали Катихизис нашега Православија, Свјашчена Историја, првоначална правила Численице и Правописаније, јесу овога разреда главна обученија предмета.

Књиге, из којих ће се младеж овога првога резреда предназначене предмете учити, јесу оне исте, које су и у мали школа, и то:

1. Азбучна Таблица.

9. Србски Буквар.

3. Читанка, која садржава предмете на Славенском и матерњем наречију.

4. Мали Катихизис закона Православног, Карловачким Синодом потврђен.