Učitelj

379

8. Правописаније Немачкога језика из Тиролове Немачке Гра-

матике.: 9. Прописи.

В. О великим школама.

У Београду, као у поглавитоме Србије граду, сушчествоваће три велике школе с толико учитеља, у које ће се само они ученици примати, који су предавајеме обученија предмете у редовним школама подробно свршили. У овим школама следујући обученија предмети предаваће се:

1). У дрвој школи обучаваће се младеж у благонравију и Христијанском закону, повтораваће и продужиће катихизис нашего Правословија, втору част Численице, историју целога света, описаније целога света и Етимологију. матерњег језика, потом учиће Моралну Науку, укратко Синтаксис матерњег језика, изјасненије Светога Евангелија, Јестествословије, Етимологију Немачкога језика.

Књиге, из којих ће се младеж ове прве велике школе у предсказаним обученија предметима предавати, јесу, по заповести његове књажевске светлости, следујуће:

Пространи Катихизис нашега православија. Изјасненије Еванђеља.

Втора част Численице Дошеновића.

Свемирна Историја од Магарашевића.

Политическо Земљописаније Тиролово.

Етика или Морална Наука.

Јестествословије.

Етимологија и Синтаксис Србскога језика. Етимологија Немачкога језика из Тиролове Граматике. Прописи.

9). У овој другој (великој) школи обучаваће се младеж у предметима виших наука и благонравија, повтораваће и продужаваће Јестествословије, Моралну Науку, Синтаксис матерњег језика и Етимологију Немачкога језика, потом учиће још Историју отечествену, Географију математическу Обширније, Геометрију, ПР пологију и Граматику нашега црквенога језика.

Књиге, из којих ће се младеж ове школе у предсказаним предметима обученија учити, јесу, по заповести Његове Књажеске Светлости, следујуће:

1. Историја отечествена по Рајићу.

со 5 098 5) 5! 5 5 5

ка