Učitelj

383

најпосле и на то мотрити, да ученици ни под каквим видом самовољно из куће не излазе.

13) Учитељи мали и нормални школа дужни су два пута у седмици, после школскога времена младеж у црквеним пјенијама обучавати, а будући да су учитељи великих школа београдских од овога терета ослобођени, зато ће учитељи нормални (Београдски) школа и ученике из велики школа. заједно са својима у црквеним пјенијама обучавати морати.

14) Јавни испити предавајеми учебни предмета одржаће се два пута у години дана т. ј. пред великом или страстном недељом и при концу месеца Августа. Сваки учитељ дужан је Директору, а у осуствију његовом Надзиратељу, списак својих ученика по приложеном обрасцу под Мо 2. представити, и ученија из предавајеми предмета по назначенију Директора или Надзиратеља испитивати, и најпосле имена приљежни и благонравни ученика за пример подржанија другима јавно прочитати.

15) Учитељ је дужан дати Директору или Надзоритељу списак | они ученика, које је он намеран по окончанију испита 7 већи разред превести, и испитати их још једанпут у присуствију Директора и онога учитеља, у чији разред они су ради прећи.

Б. Ободравање учитељима.

ђ) Сви учитељи, који у народним (малим, нормалним и великим) школама обучавају, могу од правителствујућега књаза награжденије очекивати, ако су се у званију свом особито отликовали.

2) Родитељи и други отмени великаши и Просвештенија Попечитељи и Благодетељи могу у овом званију отликовавше учитеље после учињенога испита наградити, и учитељима дозвољава се такова награжденија примати. |

3) Учитељима допушта се држати код себе васпитанике, по добровољном уговору с њиховим родитељима или туторима, иу слободно време могу их и у другим наукама, које се у школи не предају, обучавати.

ЈУ 0 Ученицима.

А. Дужносшиа ученика.

ђ Сви ученици дужни су набљудавати Правила школска точно. Правила ова обвезују ове ученике већи и мањи школа без

26%