Učitelj

382

пред ученицима или другим кахвим простим људима; јер сви учитељи и сви учебни предмети јесу једнако нужне части једнога циља и намеренија; напротив учитељи мањих школа дужни су учтивости и скромности својом предварити оне учитеље, који их наукама превазилазе.

11). Учитељима, који у школском зданију своје обиталиште имају, забрањује се на другоме месту и по туђим кућама ноћивати, изузимајући чрезвичајни случај и одсуство по законим нуждама; недопушта им се такођер да страна код себе на преноћ, кроме својих служитеља и воспитаника, без знања свога старешине приме.

12) Свима учитељима допушта се код себе држати васпитаника по своме благорасужденију, и предавати им обашка Науке, или их у предавајемим школским предметима подробније обучавати. Но ове васпитанике дужни су учитељи такођер у протокол осталих ученика записати, и на њих строго мотрити, да би и они у школама уверена правила тачно набљудавали, кад иду спавати и кад устану, кад почињу и сврше своје учебне предмете, такођер пред ручком и вечером и после овога да се моле Богу, и да му благодареније одају. Због неповрежденија њинога срца, које се сујеверијем или другим каквим забљужденијем и непријатностима лако развратити може, ваља их чувати од свију сујеверија, гатања и развратни дела и разговора, и с њима да говоре често, а особито при ручку и вечери, о таквим полезним предметима, који могу њина срца к добродетељи а душу к благомислију разположити, к чему ће деци радо и весело сљедовати. У месечним известијама дужни су Директору или Надзоритељу о владању, приљежању и успеху своји васпитаника јавити, потом да означе, кад су к њима на препитаније и васпитаније дошли, и како саду Науци успевају. Не допушта се учитељима поверену им децу на поуку и васпитаније на којекакве домашне послове да употребе, већ да обрате цело време пребивања њинога по намјеренију и благожеланију Родитеља њихови на ползу ученическу. Учитељима препоручује се такођер својим васпитаницима наставленије у благонравију и благопристојности давати. показивајући им како да пристојно седе, како да скромно и учтиво говоре. и најпосле како да се са сваким лепо и паметно владају. У време празника дужан је учитељ воспитаницима изјаснити Евангелије тога дана, узимајући их са собом у цркву и напоменути им, дау цркви пристојно стоје и внимателно свету летургију слушају. Учитељи дужни су

а аза а а а са А