Učitelj

385

окружија, који над нормалним школама (у Београду над великим) попеченије води. Он поспјешествује благостојање овога Књажеске Светлости заведенија, које к просвештенију и добронравном воспитанију младежи служи и стара се ободравати попеченијем својим не само учитеље, већ и ученике. Као Председатељ дужан је по заповести и благожеланију Његове Књажеске Светлости, старати се не само совјетом, него и влашћу, законима њему даном, сваку помоћ Директору или Надзиратељу к испуњавању свега тога, што је у овом Уставу предписано и што се к ползи и напредку школа клони, давати; а напротив да уклони то, што би благостајању овога шкодити могло.

2). Највећа је дужност Попечитеља ово: да се стара разпространити школе у окружију своме, и потом без одлагања Његову Књажеску Светлост, а после и Директора школа о томе да обзнани, и над школама Надзиратеље да наименује.

3). По обстојателствима места, состојанија и могућства житеља може Попечитељ с дозволенијем правителствујушчега књаза и другој малој школи други и трећи разред прибавити, ако само довољно способа к томе узвиди.

4). На представленије Директора набавља Попечитељ нужне за школу ствари, као књиге, мапе, физическа и геометрическа. орудија, итд.

5). Попечитељ мотри на све у окружију своме наодеће се школе, и кад му време допусти, лично их посећује.

МГ 0 Директору народни школа. Е

1). Директир народни (мали, нормални и велики београдски) школа, који мора љубитељ Наука, просвештенија, поредка и добродетеља и научен бити, и способности да има младежи добро и благожелателно воспитаније давати, наименује сам Правителствујушчи Књаз.

2. Директор је дужан пазити, да се у овом Уставу прописане наредбе и правила у овима школама од подручни му чинова тачно набљудавају.

3). Он прима месечна известија од свију учитеља местни школа, а од остали само полгодишња (после учињенога испита), која од Надзиратеља подписана бити морају. Ако он какву потребу или недостатак у школама примети, то одма или сам или преко Магистрата исправити да има. А из они известија и списака приљежанија, које он по окончанију испита получава, сочињава при