Učitelj

396

окончанију свакога учебнога теченија назначеније о стању свију народни школа и његови уведенија, и књажеској канцеларији на развиденије и одобреније шаље.

4). Директор је дужан старати се, да учитељ мали и нормални школа добар начин предавања и учења набљудавају, и тога ради у време школскога оданованија обвезан је оним учитељима, при којима недостатак овога примети, наставленије давати и начин им показати. И после свакога учињенога"испита своје задовољтво или негодованије учитељима одавати он да не пропусти.

5). Директор имајући непосредствено надзираније над учитељима дужан је поступати с њима учтиво и скромно, као с људима, који дјела и важне дужности воспитанија синова отечества испуњавају, и нипошто, ни дјелом, ни совјетом, да не допусти, да они нужду трпе а да у невољи пропадају, но пазе да се за њихово благо својски постара.

6). Ако ли се пак ко од учитеља у својим дужностима небрижљив и немарљив, а у владању злонараван покаже, тога је дужан Директор двапута и трећи пут посаветовати, да се поправи и дужности своје испуни, па ако учитељ и онда у сматрању испу-

њавања дужности равнодушан заостане, то га онда Директор од:

учитељске дужности искључити, и место њега одма другога способнога и благонравнога 1 с поразумјенијем Попечитеља поставити да има.

7). У случају болести каквога учитеља стара се Директор, и у одсуствију његовом Надзиратељ, да катедра његове школе празна не заостане, и за време његове болести, да каквом способном

ученику наложи, који ће с осталим ученицима предавајеме Науке.

повторавати, и по могућству на дужности учитељскога званија пазити.

8). Директор да мотрити има, да би учитељи у школу призвали и записивали сву ону децу, која се појаве и желе у школу долазити; и ниједнога да се не усуде од предпријатија њиховога задржати; а ону децу која су каквом болешћу заражена, да у школу нипошто не примају.

9). Директор је дужан мотрити за благонравијем учеће се младежи, такође и за њиховим успјехама у учењу. У таквом случају пак, кад се какав ученик у поступцима и пороцима својима по многократним учитељским увјештанијама неисправља, дужан је он његовим родитељима или туторима о његовом небреженију и закасњавању у Науци и злонравију известије давати, изјављујући им да ће ученик изкључен бити, ако се не поправи; па ако

у

па а а Мас естаа сД. ~