Učitelj

388

МИ. 0 надзиратељима народни школа.

1). У сваком месту, где мале и нормалне школе сушчествују, избира се Попечитељем по један Надзиратељ, који ће на школе позор имати.

2). Надзиратељ је дужан пазити на то, да се у овом Уставу предписане наредбе и правила точно набљудавају.

3). Он прима од учитеља три месечна известија, која потом преко местнога магистрата или једнога капетана Директору школа на употребленије послати има.

4). Надзиратељ мотри на школе. Кад му време званија свога допусти, посећује он учитгље и ученике и распитује, иду ли ученици приљежно у школу; у противном случају пак увјештава он њихове родитеље, и прети да ће изкључени бити, ако се не поправе и боље узвладају. Особито има он мотрити, да учитељи учебне часе не пропусте, а ученици да празником у цркву иду,и све да испуне, што им у овом уставу предписано стоји.

5). Надзиратељ је дужан дати учитељима сваку помоћ у случају какве нужде, — а особито у болести. Он мора с њима учтиво и скромно поступати; и ако се учитељи добро неузвладају или дужности свога званија точно не испуњавају, дужан их је једанпут и други пут па и трећи пут пријатељски совјетовати, па ако се они и тада не поправе и равнодушни заостану, да о томе Директора школа извести, који ће с њима потом по пропису Устава поступати имати.

6). Ако се у школи догоди какав недостатак, то Надзиратељ узима од учитеља назначеније сверху потребне за школу ствари, и ако нужно буде, с дозволенијем Попечитеља "такове набавити да мора.

7). Надзиратељ присуствује при сваком испиту јавном, и приуготовљава к тому потребна.

8). У случају болести или отсуствија Надзиратеља прима на себе дужности његове други какав член обшчества, који такођер од Попечитеља наименован бити мора. .