Učitelj

387

нужно буде, да се такав злонараван ученик изкључи, то да се узрок тога запише и Попечитељу на знање поднесе. Ученицима оним пак, који су своје Науке поредовно свршили, подписује од учитеља дано му сведочанство, и упућује их, да се Попечитељу јаве, и да му благодаре за благодјејаније, које су они у школама уживали.

10). Директор мотрити има, да све школе нужне ствари, као: књиге, мапе, физическа орудија итд. јамачно имају, и у противном случају да се постара помоћу Попечитеља такове за предавајеме предмете потребне ствари набавити.

11). Директор је дужан у месту свакога месеца по једанпут све школе посетити и у њима све прегледати, а сваке године по једанпут и све остале школе у Књажеству Србије посетити, и ако је иоле могућно, при њиховим испитима заједно с попечитељем тога окружија присуствовати.

12). Директор мора позор имати, да се по предписаном Руководства правилу под Хо 13. чл. Ш. не само у великим Беогргдским, већ и у свима малим и нормалним школама двапут у години дана т. ј. пред великом или страстном Недељом, и око конца Августа месеца испити набљудавају. При таковима испитима он присуствује и по окончанију тога раздаје отликовавшим се ученицима награжденије и преводи их у веће разреде. У време вакације, која обично 6 недеља траје, опредељује Директор особити дан, у којему ученике, који у већи разред прећи желе, још једанпут у присуствију учитеља онога разреда, у који прелазе, испитује и учитељу новом их предаје.

13). Због црковног краснопјенија а већега покужденија ученика к молитвама и побожности стара се Директор, да се ученици у црквеном пјенију, изван учебни часова, од своји учитеља обучавају. 14). Како што се учитељима дозвољава, да могу при себи воспитаника имати, тако је Директор дужан позор имати, да препитаније и воспитаније они соотвјествује намјеренију и благожеланију њихови Родитеља и изданоме о томе у овом Уставу пропису, да би они тако благонравијем и успјехама својима, не само учитељима својима, већ и народним школама чест принети могли.

15. У отсуствију његовом испуњава дужности Директорске сваки пут најстарији учитељ велики школа.