Učitelj

390 ПОУКЕ ИЗ СРПСКОГА ЈЕЗИКА.

П ДИЈАПЕКТИ СРПСКОГА ЈЕЗИКА.

7. Шта су дијалекти 2

Језик живи и развија се. Разним утицајима он се у разним крајевима различно мења. Тако постају засебне мање језичке целине са својим специјалним особинама, т. зв. дијалекши (говори, наречја).

Дијалекашске особине сматрају се као неправилности према дотичним особинама књижевног језика ; пи зато се оне, као такве, не смеју употребљавати ни у говору ни у писању.

8. Подела српског језика на дијалекте.

Српски се језик дели на много дијалеката; али ми ћемо поменути само најглавније.

Тако, према тројакој форми заменице што, српски се језик дели на три дијалекта: штокавски, чакавски и кајкавски; а становници који говоре тим дијалектима, називају се: штокавци, чакавци и кајкавци. Штокавци говоре што (шта), чакавци ча, а кајкавци кај.:

Према тројаком изговору старога самогласника х (јат), српски се језик дели опет на три говора (дијалекта): источни, западни и јужни говор. :

„У источном говору Ђ се данас изговара као е (врђме = време, пђема == песма); у западном као и (врћме == вриме, пћема — писма) а у јужном као ије или је (врђме = вријеме, пћема = пјесма). По томе се ови говори и називају: екавски (источни), икавски (западни) и јекавски или ијекавски говор (јужни); а становници који говоре тим дијалектима: екавци, икавци и јекавци (ијекавци).

9. Штокавски, чакавски и кајкавски дијалекат.

Кајкавским дијалектом говори се у северозападној Хрватској (око Загреба, Вараждина и Крижевца) и северној Истри. Он; је врло близак словеначком језику.

1 Штокавески: иппо (шта) радиш; чакавски: ча радиш; кајкавски: кај радиш:

|

'

пева

пи

а а ара бо сова.“ зоо. “+