Učitelj

399

припадају у друге особе. СЕ сад прозове ученика, коме су живи деда и баба).

Ко ти је често пута испричао лепе е приче» Деда и баба. Како каже отац твоме деди2 а баби

Деда пи баба су 'родишељи наших родитеља.

Ваш деда и баба зову вас унуком.

Ко има стрица» Стриц је браш вашега оца.

А ујака Ујак је браш валце матере.

Тешка је сестра очева или мајкина. Како вас зову стрици ујак.

(Дакле стриц и ујак зову вас нећаком).

Све личности, које су сродне једна са другом, зову се сродници.

Али има у кући особа које нису ваши рођаци. Нпр. Твој отац је трговац. Он има кола и коње. Он се не може сам бринути о

њима, већ има слугу, који му негује коња. И твоја мајка узима служавку да јој помогне у кујни. Сваки занатлија има помоћника.

Они раде за плату или нас служе. Како зовемо њих. Сирочићи немају родитеља. Благодари Богу што су Ти још живи родитељи, пи немој их вређати.

П ОДНОС ПРЕМА РОДИТЕЉИМА итд.

а) Родитељи.

"Драги Бог ми је дао родитеље. Они ми дају храну и пиће. Родитељи се брину и за одело. Кад сам увече сањив мати ме мете у постељу да спавам, и кад сам болестан, она ме негује и чува ме по целу ноћ. Родитељи ме шаљу и у школу, да тамо научим све што је добро. Добро дете воли своје родитеље. Оно им помаже у раду, и послуша одмах кад му заповеде. Оно учи марљиво и тиме чини радост својим родитељима. Добро дете је послушно и моли се Богу за родитеље. Деца, која не слушају не пролазе добро. „Поштуј оца и матер“ итд. Прича: „О деди и унуку“. (из читанке). Песмице — Поздрав родитељима (из читанке).

6) Браћа и сестре. Моји родитељи имају још деце; то су моја браћа и сестре. Ја их волим и помажем им у раду. Ја морам да пазим на моју малу браћу и сестре, кад нису родитељи код куће. Браћа и сестре 27: