Učitelj

400

се не смеју свађати и ружити. Они се морају волети. (Ове реченице треба да буду развијене из следеће приче)

Прича о добром брату и сестри.

Милан и Ружица су се играли у врту. Милан је имао у руци неки дугачак штап, и играјући се њиме случајно удари Ружицу по челу. Она стаде плакати јер је страшно заболело. Милан јој приђе и рече: „Узми Ружо овај штап па истуци сад мене“. Но Ружа рече: „Не, ја тебе нећу да бијем“.

То су гледали родитељи из далека и обрадоваше се јако, јер су имали добру децу.

Одношај деце према млађим.

Слуге и служавке помажу нам у кућевном раду. Деца морају да буду према њима умиљата и добра. Њих не смеју да грде, руже или злостављају код родитеља.

Бог је и њима отац, као и нами.

Београд. Ана М. Станојевићева.

Преглед наставних средстава.

Нова табела за очигледно представљање разломака. Израдио 4 Влад. Радојичић, учитељ, а препоручио за основну школу Про- 1 светни Савет. 4

За целину која ће се делити на делове узет је метар. 1

Кад се та целина подели на два једнака дела, онда — на

другом месту — долазе половине. у Кад се целина подели на три једнака дела, онда су ти де“.. лови трећине; на четири дела — четвртине; на пет делова — пе-

+ тине, па шестине, седмине, осмине, деветине, десетине, једанаестине, дванаестине... до педесетина. Сви су делови јасно обележени разним бојама ради лакшег прогледа, а цела слика — табела — показује лепу симетрију.

Из слике се види: да једна целина има две половине, три трећине, четири четвртине, пет петина, шест шестина, седам седмина, осам осмина, девет деветина, десет десетина и т. д. да су половине највећи делови, па трећине, четвртине, петине, шестине, десетине, педесетине, што је све згода због упоређивања.

Даље се из слике види:

КЕ + о 6 0 о ДА би ~ 8 << 10. [5 ~ 14. [06 48 50.