Učitelj

520

ће оправдати наде п очекивања која налажу на њега српски учитељи.

У својој првој речи уредништво „Српског Учитеља“ се нада

да ће сваки српски учитељ и просветни раденик сматрати за.

дужност да га материјално и књижевно потпомогне а оно ће се старати да одговори како захтевима угледног педагошког и књижевног листа тако и потребама својих читалаца. Цена је „Срп. Учитељу“ за Аустро-Уугарску, Босну и Херцеговину 8 кр. годишње а за све остале земље 10 франака. Претплата се шаље администрацији а рукописи уредништву у Загребу у Привредниковом Дому, Прерадовићева ул. бр. 18. Препоручујемо га учитељству нашем.

Српска читанка за 11 раз. српеких основ. школа у Босни и Херцеговини.

И наша браћа у Босни и Херцеговини добили су, као п ми нову читанку за Ш раз. основ. школе. Ова је читанка писана латиницом, а средили су је учитељи: г.г. И. Чонић и С. М. Костић.

Издавач је књижара у Мостару Пахера п Кисића.

И у овој је читанци, као у нашој за [ р., градиво распоређено према годишњим временима ; али опет није подељена на. одсеке. Градиво, које је унесено у читанку, у главноме је добро и за децу изнесено у разумљивом облику.

Цена јој је 50 потура.

БЕЛЕШКЕ

КРЕТАЊЕ ПРОСВЕТНИХ ДРУШТАВА

Бележећи ове године кретање просветних друштава, српских и словенских у „Учитељу“ не можемо пропустити прилику да не бацимо кратак поглед и на рад учитељеких друштава братске нам Русије.

У Петрограду је прошле године о Ускрсу обављена скупштина изасланика, обласних и националних друштава учитељских ради израде правила, федерације или Савеза националних и обласних учитељских друштава.

На овој скупштини било је ' изасланика с правом решавања, а 3 само с правом исказивања мисли.

Седница је било 4. Држате су и и На седницама су поред осталог претресана и питања од опимпе вредности. Дебате су биле врло ислрпне п раз-

ада АН са